gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Васил Георгиев е тазгодишният Цар на виното в Любимец

IMG 5870Дъждовното време не попречи за провеждането на традиционния български празник Трифон Зарезан и на 14 февруари, центърът на Любимец се изпълни с любители и производители на хубавото червено вино, ценители на  красивата българска народна музика и желаещи да празнуват.

Празникът започна с ритуално зарязване в лозовите масиви на Вила „Любимец“,  в близост до града. Преди ритуала, отец Трифон Караджонов отслужи празничен виносвет за здраве и берекет и благослови всички лозари, винари и градинари с професионалния им празник.

За да спазят традицията, на масива присъстваха инж. Анастас Анастасов – Кмет на общината, г-жа Мария Станкова – Председател на Общински съвет – Любимец, Павел Желев – Президент на Ротари клуб „Любимец“, г-н Благой Жечев – Управител на „Вила Любимец“, ръководни служители на общината, ротарианци, производители на вино и гости.

В обреда се включиха всички присъстващи, като по време на зарязването на лозовите пръчки Кметът Анастасов  отправи пожеланието:  „Нека този дъжд донесе плодородие, спорна работа и успешна година, добра реколта и качествено вино“, след което поля лозите с червения еликсир, осигурен от Вила „Любимец“.

Празникът продължи с много песни, танци и весело настроение в центъра на града, където ангелогласните народни изпълнители Надя Казакова и Яни Тонев  изпълняваха български народни песни. Завиха се  кръшни хора.  В празничната програма се включиха и танцьорите от ТС „Сакарци“, които направиха празника още по-вълнуващ. Малки и големи се събраха на празнична веселба и с нетърпение очакваха резултатите от конкурса за „Най-добро домашно младо вино“.

През годините този конкурс се превърна в традиция.  Надпреварата между майсторите - винари стартира на 11 февруари, когато 32 производителите, желаещи да се включат в нея, предоставиха проби от тазгодишното производство.IMG 3235

Според дегустационната комисия, Първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Васил Георгиев от Любимец. Той получи от Заместник кмета на общината г-н Илия Илиев 50 литрово дъбово буре и Корона „Цар на Виното“.

На второ място бе оценено виното на Димитър Караджонов, който получи дъбово буре - 30 литра, а на трето място бе класирано вълшебното питие на Красимир Катев. Той се сдоби с оригинална поставка за вино.

Специална награда в категорията „Бяло вино“ и „Розе“ спечели Цветелина Георгиева, която получи ръчно изработени плакети с декоративна бутилка на тях.

Третата награда в категорията „Червено вино“ и поощрителните награди в конкурса са изработени от учениците от Клуб „Пинокио“ към СУ „Ж. Терпешев“. Оригиналните подаръци зарадваха новите си собственици повече отколкото самия приз.

И тази година Винарска къща „Кончерто Уайнъри” предлагаше на присъстващите от своите класни вина, а майсторите Тодор Тананов и Ангел Тананов - вкусна скара.

Празникът не мина и без превърналият се в традиция Базар на местния производител, в който се включиха производители на домашно приготвена храна и занаятчии. Гюзлеми, баници, мъфини, кекс и тиквеник бяха част от предлаганите стоки.

 

Снимки от празника