gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 5807Кметът на община Любимец Анастас Анастасов посрещна г-н Красимир Премянов – Председател на Съюза на тракийските дружества в България. Г-н Премянов бе придружаван от Михаил Димитров – Председател на Териториалното дружество „Тракия“ в града и делегация от членове на ръководството на съюза. Срещата се проведе на 7 февруари в кабинета на Анастасов, по време на която се водиха разговори за възраждане на дейността на съюза на общинско ниво, за основните цели на тази неполитическа организация, а именно - да защитава интересите на наследниците на бежанците от Беломорска и Източна Тракия, както и за съвместното сътрудничество между общината и съюза на тракийците.

Една от първите инициативи, в която тракийците приеха с ентусиазъм да се включат, бе създаването на „кът на тракиеца“ в бъдещия общински музей. Наследниците поеха ангажимента да осигурят традиционни носии, предмети от бита, накити и всичко, с което разполагат от своите предшественици. По този начин реликвите от миналото ще напомнят за трудното миналото на нашите деди, ще пазят историята и ще напомнят на поколенията за патриотизма на тогавашното поколение, за тракийското културно и историческо наследство.

Общината от своя страна се ангажира да предостави подходящо помещение, в което членовете на съюза да организират сбирките си.

В знак на бъдещо добро сътрудничество, Кметът Анастасов подари на г-н Премянов плакет със символа на общината и бутилка червено вино от нашия регион.

След срещата с кмета, делегацията от съюза се срещна и с наследници на тракийските бежанци от Любимец. По време на разговора присъстващите задаваха въпроси, свързани с наследствените имоти, обезщетенията, които голяма част от тях не са получили, за позицията на тракийския съюз относно процесите, които текат в Македония и др.