gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

покана

IMG 7813

 

Училищата, както и хората, имат свои биографии, но техните мащаби са несъизмерими, защото в живота на едно училище, като в свещен храм, ритуално се вграждат човешки съдби.

Истинската история започва в далечната 1848 г. Даскал Димитър отваря първото училище. То се помещава в малка сграда в църковния двор. Децата се обучават на гръцки език. По-късно даскал Иванчо въвежда в училището  българското четмо и писмо. Годината е 1864. Поставя се началото на  възрожденското училище в село Хибибча. Негов наследник е училище „Захари Стоянов“.

През 1892 г. е построена новата училищна сграда. Изградено с много обич и старание в старинен архитектурен стил, то е скътало в себе си тежки и незабравими спомени. Много видни българи са съдействали за нейното изграждане. На първо място е председателят на Народното събрание Захари Стоянов. От благодарност и почит към него, Общинският съвет решава новото училище да носи името на този велик деец на българщината - Захари Стоянов.

Има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище.  Да вградиш в него мечтите си, да го предадеш на поколенията, за да продължат нататък.

       Начално училище "Захари Стоянов" празнува своя 125 рожден ден!

125 години последователност и всеотдайност към бъдещето на Любимец - бъдеще, разположено в пространството на три века. Бъдеще, което ще очертае и пътя на Начално училище „Захари Стоянов“ за неговото следващо столетие.

   В  училището  кипи  детска глъч,  учителски ентусиазъм и родителска помощ. Всички заедно са градили и продължават да градят своето училище, училището на децата си и на техните деца.

През своето 125 годишно съществуване училището е мястото, в което са се обучавали няколко поколения  любимчани.  Всеотдайни просветители даряват своя плам, енергия и обич за изграждане на малките ученици. Възпитаници на училището са видни обществени личности - лекари, учители, инженери, юристи, политици и др.

За своя принос в образователното дело, училището е удостоено с орден „Кирил и Методий“, статуетка „Св. Св. Кирил и Методий“ и почетна грамота.

Празникът на едно училище като нашето, се превръща в личен празник на всеки, който по един или друг начин се е докоснал до него. Със своята дългогодишна история и впечатляващи резултати, НУ „Захари Стоянов“ се е превърнало в емблематично място, в което децата на Любимец  получават добро образование.