gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2625За първи път, по покана на община Любимец, в града гостува «Пътуващо лятно кино с БНТ», придружено с Пътуваща детска библиотека.  На 24 юли, много граждани предпочетоха да бъдат в центъра на града и да се потопят в магията на лятното кино. Кампанията на националната телевизия има за цел възстановяване на летните кина в България и популяризиране на българското кино. Прожекцията бе безплатна, а комедията на режисьора Ивайло Пенчев - „Летовници“ предизвика интереса на малки и големи. След края на филма, част от присъстващите изразиха своето вълнение и емоции от събитието и споделиха, че с нетърпение ще очакват лятното кино и догодина.

Преди излъчването на филма, малките любители на книгите имаха възможност да посетят и се запознаят отблизо с печатните произведения на Пътуващата детска библиотека. Там малчуганите не само разгледаха изложените авторови издания, но размениха свои книги с тези от пътуващата библиотека. Всяко дете получи печат в книгата си като доказателство за направената размяна. По време на беседата, децата разказваха за любими свои книги и автори, предпочитанията си за четене, за това коя история искат да видят филмирана и др. Любов към книгата прояви и малката Симона, която е само на 10 месеца, но сама си избра цветна книжка с приказки и през цялото време я гледаше с интерес.

В деня преди прожекцията, екипът на националната телевизия подготви кратък репортаж за традициите на киното в града ни. Срещнаха се с Елена и Димитър Зафирови, които разказаха за излъчените филми в местното лятно кино преди 1990 г., за желанието на хората да отделят време и средства, за да посещават киносалоните, за причините довели до затваряне на голяма част от летните кина и др.

Секретарят на читалището Евгения Стоянова показа запазена от миналото стара апаратна машина, на която са се прожектирали различни филми, разказа за културния живот в града и за опитите на културната институция да поддържа жив духа на киното: „Правим всичко възможно да разнообразяваме живота на хората от града и за седма поредна година, с финансовата подкрепа на общината, тук се прожектират филми от различни жанрове.“ IMG 2593

Изумление и възхита в погледите на телевизионерите, предизвикаха произведенията  на карвинг изпълнителя Димитрана Роберто. Специално за повода, момичето от Любимец резбова с красиви и нестандартни форми няколко дини, а като подарък за екипа тя подготви диня, на която бе изписано „Лятно кино с БНТ Любимец“.

А какво е да гостуваш в столицата на дините и да не се запознаеш отблизо с производството на най-сочния плод?  Екипът прояви желание и посети на място един от многобройните бостани в близост до града.  Там станаха свидетели на огромните усилия и трудоемка работа по време на беритба.

В края на деня, изпълнен с емоции, домакини и гости бяха категорични, че всички ще продължат да работят за възвръщане на позабравената традиция на летните кина.

За огромно съжаление, Любимец е сред градовете, които нямат възможност да се радват на свое лятно кино, но общинското ръководство полага усилия за възстановяване на културния живот в града. Това е видно и от разнообразната културна програма, която е изпълнена с множество прояви по време на всеки национален или традиционен празник.

 

Снимки

 

https://www.bnt.bg/bg/a/ptuvashchoto-lyatno-kino-v-lyubimets