gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 2507Община Любимец полага непрекъснати усилия за осигуряване  и поддържане на чистотата. Служителите от Дейност „Чистота, благоустройство и обществен ред“ са ангажирани с поддържане хигиената в населените места, изчистване на нерегламентирани сметища и редовното извозване на отпадъците до Депо за ТБО в гр.Харманли. Всичко това е свързано с разходването на постоянен финансов ресурс, който се осигурява от местните данъци и Такса „Битови отпадъци“ на всеки един от нас. Разходите за обезпечаване на тези дейности непрекъснато нарастват и поради това община Любимец предприе действия по организиране на разделно събиране на отпадъци.

В тази връзка, от м. юни тази година, на 17 места в града и в с. Малко градище, са поставени комплекти трицветни контейнери, в които се събират определен вид отпадъчни материали като хартия, пластмаса, стъкло и метал. Целта на разделното събиране не е само да се намали общият обем битови отпадъци от всяко домакинство и обществен обект, но и да се осигури суровина за производство на нови продукти, за които се използват допълнителни природни ресурси.

Община Любимец отправя призив към гражданите, обитаващи многофамилните жилищни сгради и собствениците на търговски обекти, да подходят отговорно към системата за разделно събиране, като изхвърлят отпадъците си в определените съдове, а не в контейнерите за общ битов отпадък. Според Закона за управление на отпадъците и Наредба № 27 за управление на отпадъците на територията на Община Любимец, приета от Общински съвет, всички физически и юридически лица са задължени да събират съответните видове отпадъци – хартия, картон, пластмаса, метал и стъкло, в определените съдове и е забранено тяхното изхвърляне в съдовете за смесени битови отпадъци и/или биоотпадъци. При установяване на нерегламентирано изхвърляне, ще бъдат налагани санкции съгласно националното законодателство и Наредба № 27 на ОбС – Любимец.

Затова приканваме всички жители към мотивирано участие и съзнателно използване възможността за повторното ползване на ценни ресурси, чрез системата за разделно събиране и  за опазването на чистотата на околната среда.

 Убедени сме, че обединяването на усилията на Общинска администрация, бизнес и общественост ще допринесат за екологосъобразно и добро управление на разделно събраните отпадъци от опаковки.

Наша обща отговорност и задължение е да събираме отпадъци разделно, по вид и естество! Така ще спомогнем за специфичното им третиране и дейностите по оползотворяването им, както и за намаляване разходите на Община Любимец за извозване, сепариране и депониране на отпадъците на Регионално депо– Харманли.