gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

кехлибарен грозд 17В рамките на два дни - 24 и 25 юни,  с. Лозен, община Любимец бе сцена на българското песенно и танцово народно творчество. За осма поредна година НЧ „Просвета – 1925“ е организатор на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“, който с годините придоби популярност и  вече е част от Националния културен календар на фестивалните прояви.

Тази година във фолклорната надпревара взеха участие над 1000 изпълнители от цялата страна, включени в индивидуални и групови участия.  Фестивалът се проведе в два раздела – за автентичен и обработен фолклор, като всеки раздел включва следните категории: индивидуални и групови изпълнения, танцови състави, народни оркестри, пеени хора, народни обичаи. Фестивалните изяви бяха демонстрация на богатството на българското песенно и танцово фолклорно творчество.

И тази година във фестивала взеха участие групи и състави от читалищата в община Любимец. В раздел „Автентичен фолклор“, в първа възрастова група в категорията „Индивидуални изпълнения“, Първа награда и Златен медал журито присъди на Трифон Георгиев Трендафилов от с. Лозен, общ. Любимец, а Втора награда и Сребърен медал взе дуетът Мартин и Ленко Иванови от с. Лозен, общ. Любимец.

В същия раздел, в категория „Народни обичаи“, Първа награда и Златен медал журито даде за обичая „Меденици и кичене на пряпора“ на Групата за народни обичаи при Народно читалище „Просвета“ с. Вълче поле, общ. Любимец.

В категория „Певчески групи“  Втора награда и Сребърен медал получи Певческа група „Росна китка” при Народно читалище „Просвета-1928“ с. Белица, общ. Любимец, а Трета награда и Бронзов медал се присъди на Певческа група „Сакара пее” при Народно читалище „Просвета-1949“ с. Оряхово, общ. Любимец.

Основателите на фестивала бяха предвидили и няколко специални награди в отделните категории. Компетентното жури присъди Специална награда за цялостно представяне и Златна статуетка на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“ с. Малко градище, общ. Любимец. 

Заслужени аплодисменти на публиката и журито получи изпълнението на Нестинарски танц от Костадин Михайлов от с. Българи, общ. Малко Търново. Танцът не взе участие в конкурсната програма на фестивала, а бе представен като подарък за присъстващите.

По време на фолклорната надпревара в музея на селото бе открита етнографска изложба. Експозицията на автентични носии ”Нишки от Севера” гостува за пръв път в с. Лозен. Традиционните одежди  са част от колекцията на Петър Георгиев.

Председател на НФФ „Кехлибарен грозд“ бе доц. д-р Валентина Ганева-Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, почетен председател бе Розалина Гогова - дългогодишен главен уредник в отдел “Етнография” на Регионален исторически музей в Хасково, и членове  - Петър Георгиев и Иван Иванов - хореограф на представителния ансамбъл за народни песни и танци "Китна Тракия" Хасково.

Събитието се осъществява с подкрепата на община Любимец, Института за етнология и фолклористика и етнографския музей към БАН. Фолклорната надпревара се провежда под патронажа на Министерството на културата.

Целта на фестивала е да популяризира и стимулира представянето на местни традиции – издирването и изпълнението на песни, мелодии, танци и обичаи, характерни за местната култура. По този начин нематериалното културно наследство ще бъде съхранено и предадено на идните поколения, а многобройните самодейни колективи получават възможности за обществена изява и признание за таланта си.