gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2507

По идея и настояване на община Любимец, от 23 юни жителите на града  имат възможност да събират разделно отпадъци от опаковки в нови, модерни, цветни контейнери.

Съдовете са в познатите три цвята: син – за събиране на хартиени и картонени опаковки; жълт – за пластмасови и метални изделия и зелен – за събиране на продукти от стъкло.

Контейнерите са тип „иглу“ и са значително по-ефективни и екологични. Моделирани са по начин, който ограничава до минимум изхвърлянето в тях на битови и строителни отпадъци, тъй като капаците им не се отварят.  Така,  качеството на събрания отпадък от този тип съдове е над два пъти по-високо от това на досега използваните.

С  комплекти  контейнери в три цвята са оборудвани  17 точки в града и една в с. Малко градище – до НЧ „Св.Св. Кирил и и Методий 1912“. Те са разположени  предимно около местата с голям интензитет на изхвърляне на отпадъци от този вид, а именно - големите супермаркети, спортни зали, бензиностанции, училища и др. 

Графикът на извозване на отпадъците от контейнерите ще зависи от интензитета на напълване на новите съдове или  - колкото по-бързо се събират отпадъци в контейнерите, толкова по-често ще се извозват от еко фирмата. В определен ден от седмицата, специализиран автомобил  ще събира отпадъците само от един вид контейнери.  По този начин няма да се допусне смесване на отпадъци.

Задължение на всяка община е да организира дейностите по разделно събиране на масово разпространени отпадъци на територията си, както и да оказва съдействие на организациите за оползотворяването им.

 А задължение на жителите на града е да пазят контейнерите, защото при спазване на изискванията, броят на цветните контейнери в града и останалите населени места в общината постепенно ще се увеличава. Разделното събиране на отпадъци има и друг положителен ефект - ще се намали общото количество отпадъци, които се извозват на Регионално депо – Харманли, и за които всички ние плащаме.

Затова отправяме призив към гражданите да пазят чистотата на града като изхвърлят отпадъците си разделно в трите контейнера – син, жълт и зелен.

Нека с тези си действия да допринесем за опазването на околната среда, природните ресурси и чистотата в града ни!