gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2260Възпитаниците на НУ „Захари Стоянов“ доказаха, че са достойни наследници на хан Аспарух, на цар Симеон, на Асен и Петър, на Паисий Хилендарски, на Левски и Ботев и всички велики българи и възрожденски будители, посветили живота и делата си за създаването и израстването на България като велика страна. На 30 май, в зала „Любимец“, над 30 ученици от 2 до 4 клас изнесоха вълнуващ „Урок по родолюбие“. Той премина под формата на рецитал, а в него децата последователно разказаха за създаването на българската държава, за разгромяващите битки, водени на нейна територия, за неволите и подтисничеството по време на Османското иго, за просвещението през Възраждането и др. По интересен и забавен начин, всеки участник припомни едни от най-важните моменти от историческото ни минало, а част от децата изпълниха драматизация на песента „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ от П. Славейков.

В края на рецитала, малките родолюбци призоваха да не се забравят националните идеали и ценности и поеха обещание да пазят България и родния град, да помнят корените си и да помагат за развитието и светлото бъдеще на Любимец.  

За да бъде Урокът по родолюбие наистина български, в края на програмата учениците, облечени в традиционни носии, изиграха народен танц. Под звуците на песента „Моя страна, моя България“, изпълнена от Вероника Бозалиева /4 А клас/, всички участници в рецитала развяха знамена и балони с цветовете на българския флаг.

Специални гости бяха Областният управител на Хасково Станислав Дечев, Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, общественици и граждани. Г-н Дечев подари на Директора на училището г-жа Нели Белчева часовник с битови мотиви, а към децата се обърна с думите: „След днешната среща с Вас, аз съм по-уверен в бъдещето на България. Вече знам, че всичко онова, което днес започваме в името на Родината, вие ще го доразвиете и завършите“.

 

Снимки от урока