gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 1531Отбелязването на 24 май е знак на признателност към делото на Светите братя Кирил и Методи, към просветните и културни дейци, спомогнали за съхранение и прослава на българщината. Това е ден на гордост, че нашата азбука е съхранила културата и историята на нашия народ през вековете, ден, символ на достойнство, традиции и духовност.

По този повод центърът на град Любимец се изпълни с деца, ученици и общественост, дошли да отбележат националния празник.

Денят на българската просвета и култура бе уважен от ръководния екип на общината, Георги Станков – Народен представител от 44 Народно събрание, Директори на учебни заведения и общественост.

По традиция, тържествената програма започна с шествие на ученици и учители от четирите училища на територията на общината, детски градини и детски ясли, които носиха своите отличителните символи. Всички те, малки и големи, се отправиха към пл. „Трети март“. По време на дефилето всяко учебно заведение бе представено с няколко думи  за работата му през годината, по какви проекти работи и какви успехи е постигнало и т.н.

Веднага след това, под звуците на националния химн, знаменна група от СУ „Ж. Терпешев“ издигна българското национално знаме. Тя бе последвана от малки знаменосци от всяко училище, които поставиха своите училищни символи на допълнително поставени стойки за знамена. След това Кметът на общината г-н Анастасов приветства всички учители, културни деятели и жителите на града с настоящия празник. В поздрава си към тях той каза: „Нека образованието, просветата и културата, бъдат висши ценности и отговорност на всеки…

По случай светлия празник пожелавам на всички културни и просветни дейци здраве, творчески успехи, самочувствие, висок професионализъм и вдъхновение.

Продължавайте да съхранявате и предавате на поколенията българските традиции, които са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие“

След края на приветствието, от името на Кмета, Ива Господева от ДГ „Рай“ поднесе по един букет на всеки един от официалните гости.

Водещите Станислав Колев от НУ „Хр. Ботев” и Яница Станчева от НУ „З. Стоянов“, от името на всички деца на Любимец, изпълниха силна и трогваща „Клетва – обещание”, специално подготвена за този ден. Чрез тази клетва  децата обещават да помнят корените си, да обичат родителите си , да уважават учителите и приятелите си, да овладяват знанията и уменията за славата на родния град.

 За да покажат пъстротата на българското слово и красотата на българските танци, всяко едно училище и детска градина остави свой отпечатък в празничната програма.

 

Снимки от празника