gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 09.09.2016 г. Стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на територията на общините Любимец и Ивайловград получи одобрение от Министерство на земеделието и храните. На този етап ръководният екип на МИГ-а изчаква подписване на финалното споразумение, което ще постави началото на изпълнение на дейностите.

Основната цел на Стратегията е чрез разработване и реализация на проекти да бъдат подпомогнати земеделските стопани, бизнеса, неправителствени организации, хора с увреждания, хора от различни етнически групи и общините на територията на МИГ (територията на общините Любимец и Ивайловград).

Сградата,в която ще се помещава МИГ, е на ул. „Цар Освободител“ № 11 (вход от към ул. „София“). Там ще работи екип, който ще се състои от трима служители – Изпълнителен директор, експерт по прилагане на стратегията и счетоводител. Основната роля на екипа ще бъде да дава консултации, указания и пояснения на бенефициентите по отношение подготовката на техните проекти и подпомага методически получателите на финансова помощ. Готовите проектни предложения трябва да са съобразени с изискванията, заложени в стратегията, която е изготвена изцяло с направленията на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Проекти ще бъдат служебно придвижвани до ДФ „Земеделие“.

Основните залегнали приоритети са четири и са свързани с развитие на територията на МИГ до 2020 г.

Приоритет І включва възродяване на традициите и внедряване на нови техники, технологии и иновативни практики в производството, щадящи околната среда и природата, включително развитие на биологично земеделие.

Приоритет ІІ ще подпомага развитието на местния бизнес и занаятчийството, ще повишава възможностите за заетост и устойчив туризъм и популяризиране красотата на местната природа.

Приоритет ІII предвижда подобряване на инфраструктурата, жизнената среда и качеството на живот на жителите на общините Любимец и Ивайловград.

Приоритет ІV включва изграждане на капацитет за управление на проекти на местната общност.

Във всеки приоритет има заложени специфични подцели, които конкретизират в детайли какво и как ще се подпомага.

Средствата осигурени за финансиране изпълнението на проекти по линията на Стратегията за ВОМР са в размер на  2 933 745 лв, които са разпределени между двете общини.

Идеята при подготовката и реализацията на Стратегията за ВОМР е да бъдат въвлечени допълнителни инвестиции в региона, да създаде заетост, да се създаде и подкрепи малкия и среден бизнес, да се реализират иновативни идеи и др.

Проявяващите  интерес към стратегията и всичко, свързано с МИГ Любимец – Ивайловград, могат да разгледат официалния сайт http://mig.lyubimets.org/ .