gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 8174Ученици от СОУ „Ж. Терпешев“, заедно със служители от Общинска администрация Любимец, поднесоха венци и цветя на връх Шейновец. Поводът за качването на върха бе отбелязване на 104-та годишнина от началото на Балканската война.

Честването се проведе съвместно с Общинска администрация Свиленград, която на 5 октомври отбелязва и освобождението на града от Османско владичество.

В началото на поклонението се припомниха исторически факти за началото и протичането на войната, след което се прочете част от стихотворението на Ивайло Балабанов „Под златна ангелска дъга“- превърнало се в емблема за върха.

Отец Константин и отец Георги от Свиленградската духовна епархия отслужиха заупокойна молитва, а в знак на признателност и преклонение пред героите присъстващите сведоха глава и почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание.  

На 5.10.1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите войници от 30-ти Шейновски полк. Пpeди 81 гoдини, точно нa 5 oĸтoмвpи 1935 г., бyднoтo тpaĸийcĸo нaceлeниe издигa пaмeтниĸ – ĸocтницa на върха, който носи името на полка – Шейновец.

 

Снимки от поклонението