gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 8491Честит празник, България!

Честит празник,българи!

С тези силни думи започна празничната програма, посветена на 138 годишнина от Освобождението на България. На най-великата дата в българската история, любимчани за пореден път засвидетелстваха почит и уважение към хилядите знайни и незнайни войни, отдали живота си за свободата на Отечеството.

Честването започна с церемонията по издигане на националния флаг в центъра на града и запалване на символния огън в жертвеник, в памет на загиналите.

Емоционалното изпълнението на Християна Янчева „Възпоминания от Батак“ от Иван Вазов, силно развълнува присъстващите, част от които не скриха сълзите си по време на стихотворението. Тя даде началото на рецитала, посветен на Националния ни празник,  а специално за повода,  ученици от третите класове на  НУ „Захари Стоянов“ декламираха стихове, посветени на  Освободителната война и българската свобода.IMG 8497

В края на празничната програма Вероника Бозалиева, облечена в народна носия, изпя песента „Кой уши байрака“, посветена на една велика българка Райна Попгеоргиева.

Кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов поздрави всички със 138-мата годишнина от Освобождението на България. В края на словото си, той призова: „Като достойни наследници,  сме длъжни да пазим тази свобода, защото тя не се дава даром, веднъж и завинаги. Днес повече от всякога трябва да работим така, че да отстояваме своите идеали, да бъдем достойни хора в демократична и свободна България.“

След което всички присъстващи на пл. „Трети март“ сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.

Празникът продължи с тържествено шествие до Паметника на загиналите във войните в градския парк, пред когото присъстващите поднесоха венци и цветя на признателност.

С трикольори в ръце и в унисон с празника детската група на балет „ЕЙДЖЪЛ“ към НЧ „Братолюбие-1884“  изпълни мажоретен танц в центъра на града. 

 

Снимки от празника

 

Видео от празника