gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Под звуците на „Върви, народе възродени” премина таз годишното тържество по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Началото на празничната програма започна в 9.30 ч. с тържествен водосвет, отслужен в църковния храм "Свето Успение Богородично" гр. Любимец. Той бе уважен от Кмета инж. Анастас Анастасов и ръководния състав от общината, Директорите на училища и детски градини, общински съветници и граждани. След този църковен ритуал, всички присъстващи се отправиха към централната част на града, където започна тържеството.

Празничната програма започна с шествие на ученици и учители от четирите училища на територията на общината, детските градини и детски ясли. Всички те, малки и големи, подредени в колона, с балони, знамена и цветя в ръце, се отправиха към сцената. Всяко училище бе представено с няколко думи – колко ученици се обучават, по какви проекти работи и какви успехи е постигнало. По покана на организаторите – Общинска администрация Любимец и НЧ „Братолюбие”, към груповия дефилаж се включиха и учители–пенсионери, работили през годините в местното образование. Шествието бе предвождано от мажоретния състав към местното читалище на фона на маршови и възрожденски песни.

 

След подреждането им на групите на площада, всички присъстващи станаха свидетели на вдигането на националния флаг под звуците на химна на Р. България. От името на всички деца Елена Янакиева от НУ „Хр. Ботев” прочете „Клетва – обещание”, специално подготвена за този ден. Чрез тази клетва  децата обещават да бъдат добри, да учат, да помагат на родителите си, да бъдат в полза на Родината и достойни нейни граждани. Г-жа Мария Станкова – Председател на ОбС Любимец и Директор на местната гимназия поздрави присъстващите с официалния празник. В словото си тя благодари на всички, които работят в областта на образованието, науката и културата, за тяхната всеотдайна работа и постижения.

Поздрав към всички просветни работници, към дейците на културата, ученици и общественост поднесе и инж. Анастасов. В приветствието си той каза: „Всички Вие, просветители и културни дейци сте индикатор за стойностните неща в живота на всеки човек, индикатор на просветност, дух и достойнство. Вашият труд е ценен за нас.

Скъпи ученици, искам да се обърна и към Вас. Желая Ви да израснете достойни, грамотни и одухотворени българи. Учете се неуморно с благодарност към своите учители и с отговорност за бъдещето на България и на родния град. И не забравяйте, че „Народността не пада, там дето знанието живей!” След края на приветствието, Кметът поднесе по един огромен букет на всеки един Директор.

Всяко едно от училищата и градините изнесе своя кратка програма по повод празника. Огромна изненада за всички бе представянето на Детска ясла –Любимец. Малката Таня Делиджова, водена от педагогическия си преподавател Таня Тананова, премина покрай събралата се общественост с танцова стъпка и грациозни движения. След края на дефилето си,малката принцеса поднесе по една роза на всеки един от управителните тела на различните институции. Атракция в програмата бяха малчуганите от най-малката група на яслата. Облечени с народни носии, те изиграха едно хорце заедно със своите преподаватели.

Отбелязването на 24 май е знак на признателност към делото на светите братя Кирил и Методи, към просветните и културни дейци, спомогнали за съхранение и прослава на българщината. Това е ден на гордост, че нашата азбука е съхранила културата и историята на нашия народ през вековете, ден-символ на достойнство, традиции и духовност.

 

Снимки от тържеството