gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Любимчани за пореден път откриха своите добри сърца и показаха колко много уважават културната дейност в родния си град. Салонът на НЧ „Братолюбие- 1884” се оказа тесен да побере всички желаещи да гледат на живо концерта на местните самодейци. Доказателство за това е и сумата, която се събра общо 2357 лв. от продажба на билети и от дарителската кутия, поставена във фоайето на читалището. Идеята е тези средства да бъдат използвани за възобновяването на театралната дейност в читалището, а след решение на читалищното настоятелство, част от средства ще бъдат отпуснати за кампанията, организирана от община Любимец в помощ на лечението на Атанас Жишев.

В двучасовата програма над 150 самодееца от 5 до 85 годишна възраст от всеки един танцов състав по народни танци, модерен балет, мажоретен състав, детска вокална група, групата по пиано, новосъздадения танцов клуб за хора - „Ритъм”, хорът за обработен и необработен фолклор, Виктор Алеков и партньорката му Василена Шопова от балет „Ера” - Пловдив и индивидуални изпълнители имаха възможност да представят по най-добрия начин усвоеното през изминалата творческа година. 120 минутния спектакъл остави без дъх присъстващите в залата. През цялото публиката подкрепяше самодейците с нестихващи бурни аплодисменти.

Благотворителният концерт се проведе на 4 май в салона на читалището. Преди началото на концерта, във фоайето на читалището, бе открита изложбата „Бит, култура и мода от миналия век на Любимец”. Тя бе изцяло подготвена от новосформирания клуб „Приятели”. Те бяха подготвили носии, костюми, обувки и всякакви атрибути, които са били част от ежедневието на хората от нашия регион през различните периоди на миналия век. Жените от клуба саморъчно направиха и представиха различни ястия, актуални за този период – тутманици, баници, катмери, сладкиши и т.н. Всички те участваха в конкурс „Най-автентично и вкусно ястие”. Първо място бе отредено на Анастасия Янева с направените катмери, второ място бе присъдено на Елена Цингова за вита баница, а трето на Димитринка Димитрова за добре изглеждащите и вкусни кюфтета в тесто. Всички бяха наградени с Грамота и книга с историята и развитието  читалището.

По покана на читалищното ръководство водещ на концерта-спектакъл бе не безизвестната репортерка от bTV Мария Ванкова. През годините, когато е живяла и учила в града, госпожица Ванкова бе една от основните танцьорки към групата за модерен балет към читалището. Тя, заедно с DJ Jivko MIX бяха специални гости на тържеството.

Искрени благодарности получи Таня Нинева, която изцяло доброволно предостави моделът и помогна при изработването на паното на сцената.

В края на концертната програма, от името на Кмета на община Любимец инж. Анастасов, бе поднесена кошница с цветя в знак на признателност и уважение към труда на всички самодейци.

 

Снимки от Благотворителния концерт може да разгледате от тук.