gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Осемдесет дни след опустошителната водна стихия, с. Бисер започна да възкръсва. На 26 април се даде ход на инициативата „България възстановява с. Бисер”. От този ден започва едновременното изграждане на 10 къщи в селото, разрушени на 6 февруари 2012 г.

Тази кампания се води под ръководството на Министъра на вътрешните работи и Вицепремиер на Републиката г-н Цв. Цветанов. Той откри мероприятието и даде старт на изграждането на първите къщи. Министърът бе придружаван от Председателя на БЧК Хр. Григоров, Старозагорски Митрополит Галактион, Директор на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов и Областният управител на Хасково Ирена Узунова, които са били пряко ангажирани с овладяване на бедствието и възстановяване на населеното място.

 Кметът на община Любимец инж. Ан. Анастасов, Председателят на ОбС г-жа М. Станкова, както и целият ръководен екип на общината бяха част от гостите в селото. Поводът за присъствието им бе, че община Любимец е част от дарителите, помогнали на жителите на Бисер.

Министър Цветанов откри срещата със специална благодарност към институциите, неправителствените организации и всички хора, откликнали на призивите за помощ на пострадалите. По негови думи в сметките на дарителските кампании са събрани около 2,8 млн. лв., но тъй като тези пари няма да стигнат за изграждането на всички 57 къщи, сметките по дарителската кампания на БЧК остават отворени. Вицепремиерът съобщи още една добра новина за хората от Бисер и тя е, че вече има осигурени 4 млн.лв. за изграждане на нова пречиствателна станция в селото. Тази сума ще бъде отпусната по Програмата за развитие на селските райони.

Освен това на хората от селото ще бъдат предоставени ваучери на стойност 40 000 лева, с които могат да пазаруват в един от големите маркети за домакинска техника. Ваучери на същата стойност ще получат и пострадалите от наводненията в района на Свиленград.

Старозагорският митрополит Галактион отслужи водосвет и призова строителите от фирма „Балканстрой” да стоят така, че нищо да не може да разруши новите домове.

Първите изградени къщи ще бъдат за най-нуждаещите се – хора живеещи във фургони, при роднини или под наем. На случаен принцип е избрано първата копка да се направи пред новия дом на Еленка и Васил Васеви. Тя ще бъде с площ от 108 кв. м. Вътрешния мистър, придружен от Председателя на БЧК и Митрополит Галактион направиха символичната първа копка на къщата.

Йордан Каназирев, един от собствениците на фирмата – изпълнител, обеща че ще мобилизират целия си наличен ресурс и всеки ден ще се открива по една строителна площадка за всяка от останалите къщи.Областният управител на Хасково връчи на полицейските инспектори, обслужващи селото ключовете на нов високопроходим автомобил - пикап "Great Wall", с пожеланието все така да са близо до хората и да им помагат в кризисни ситуации. Автомобилът е производство на българската фирма „Литекс мотърс“.

Министър Цветанов зарадва бисерчани и с още една новина, като им каза, че има фирма, която е поела ангажимент да съгради отново църквата на селото, с което ще се възвърне и вярата на хората в човешката солидарност и съпричастност.

Вицепремиерът постави срок на строителите и обеща да се върне точно след 3 месеца на 26 юли, за да пререже лентата на първите 10 новопростроени къщи.

След приключване на официалната част, инж. Анастасов използва възможността и се срещна с Министър Цветанов и Областния управител. Те проведоха служебен разговор, в който основна тема бе възможностите за финансиране на общински проекти, свързани с възстановяването на обекти, пострадали от водната стихия.

 

Снимки от инициативата.