gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 18 април, в заседателната зала на Общински съвет Любимец, се проведе информационна среща, на която се представиха различните възможности при кандидатстване по Оперативните програми „Развитие на човешките ресурси”, „Конкурентноспособност” и инициативата „JEREMIE”.

Обучението бе насочено към представителите на малкия и среден бизнес, към земеделските производители и граждани, които се интересуват от начините за финансиране в сферата на земеделието.

Обучаващите експерти бяха от Областен информационен център Хасково, които разясниха коя програма какви категории обхваща, кой може да кандидатства по нея, на какви условия трябва да отговаря и т.н.

За да бъдат максимално полезни на своите събеседници, експертите споделиха, че дават безплатни съвети на всеки, който се интересува от финансиране по тези програми. За целта е необходимо да се посети офиса на центъра, където разполагат с цялата налична информация.

По отношение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” експертите разясниха, че тук могат да кандидатстват представители на малкия и среден бизнес – там, където могат да се разкриват нови работни места, но не могат да участват общински или държавни предприятия. Програмата е насочена към подпомагане на частния сектор и стимулиране на бизнеса.

Новото по тази програма е, че за пръв път се дава възможност проектът да бъде внесен по електронен път. Това от своя страна скъсява доста процедурата по комплектоване и внасяне на проекта.

По ОП „Развитие на конкурентноспособността” 2007-2013 г. експертите наблегнаха на развитието на клъстерите в България. Клъстерът представлява група от взаимосвързани фирми, еднолични търговци или юридически лица, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите, които са със сходни производства и еднаква стратегическа цел. Тъй като тази програма е актуална за малките земеделски производители обучаващите наблегнаха предимно на тази част от разясненията. По нея могат да кандидатстват земеделски производители от 18 до 60 годишна възраст, които не работят на трудови договори към други фирми или организации. Трябва да бъдат регистрирани като земеделски производители поне 1 месец предварително от датата на подаване на проекта за финансиране. Изискванията на програмата са сравнително малки: за да получи финансиране земеделският производител трябва да разполага минимум с 10 дка земя за засаждане на полски култури или 5 дка за засаждане на трайни насаждения. При условие че не се спазят изискванията по одобрения бизнес план, Разплащателна агенция спира плащанията за годината, а не както досега да прекратява изцяло плащанията. Новото от тази година е, че по тази програма могат да кандидатстват и еднолични търговци. Единственото условие е да нямат задължение към НАП.

По „Млад фермер” срокът за подаване на заявления е от 14 до 27 май 2012 г. включително. Условията тук са земеделският производител да има регистрация в земеделската служба минимум 14 месеца предварително, да няма собствено стопанство, да отговаря на възрастовото ограничение  от 18 до 40 не навършени години, да не е назначен на трудов договор и ново стопанството да бъде на територията на общината, по настоящ адрес на кандидата. Пълна противоположност на ОП „Конкуретноспособност” е инициативата JEREMIE”. Това е инструментариум за създаване на инструменти за подобряване достъпа за финансиране на малките и средни предприятия на национално, регионално и местно ниво. Средствата, с които ще разполага ДЖЕРЕМИ идват от структурните фондове на ЕС за период на финансиране от 2007 до 2013 г.

„Джереми” работи с финансови посредници, а не пряко с предприятията. Тези финансови посредници предоставят заеми и дялово участие на крайните бенефициенти и не им отпуска никаква безвъзмездна помощ.

По тази инициатива сумите на проектите варират от 50 хил.лв. до 1 млн. лв.

Срокът за изпълнение на проектите по всички програми е 12 месеца, а крайният срок за подаване на готовите работни документи е 31. 05. 2012 г.