gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Любимец и тази година не изневери на традицията и за пореден път в града се проведе празник, в чест на Свети Трифон. Това е денят, в който празнуват лозарите, винарите, соколарите и градинарите.

Тържествената програма започна с ритуално „зарязване“ на лозови масиви в близост до града. Пръв заряза кмета на общината инж. Анастасов, който спази обичая като поля лозите с червено вино за берекет и отряза лозова пръчка. Този ритуал бе последван от останалата част от ръководния екип от общината, както и присъстващите членове на Ротари клуб „Любимец”. След това всички се отправиха към центъра на града, където празникът продължи с много веселие и танци.

Изненада за всички бе пристигането на Бог Дионисий и Свети Трифон. Те се появиха в центъра с каруца, дърпана от магарешка тяга, с което предизвикаха смях и настроение сред всички присъстващи. Светиите поздравиха всички с настоящия празник, като им пожелаха здраве и берекет през тази година. С това свое участие Богът на виното и покровителя на лозари и винари успяха да вдигнат градуса на настроението сред жители и гости на града. Атрактивната програма продължи с участие на танцови състави и индивидуални изпълнения на самодейци от читалище „Братолюбие”.

Естествено празникът бе съпроводен и с конкурс за „Най-добро домашно вино”. След приключване на художествената програма, жури, включващо сомелиери от различни градове, обяви резултатите. Част от комисията бяха и техник-технолозите от няколко винарски къщи – „Сакар”, „TerraTangra” и ,,Katarzyna. Изключително безпристрастно и критично, журито дегустира всяко едно от вината. На Първо място бе оценено домашното вино на Гроздалин Грозев от Любимец. Наградата бе връчена лично от Кмета на общината - 50 литрово дъбово буре и грамота за майстор на домашно вино. Той бе провъзгласен и за „Цар на виното” за тази година. На второ място бе класирано виното на Иван Илчев, който получи за награда дъбово буре - 25 литра, а на трето - виното на Добринка Вълкова. Тя получи лозарски ножици и трион. „Някои  ще пият други ще продължават да подрязват” на шега пожелаха организаторите.

Празничната програма завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха млади и стари.

Свети Трифон бе почетен и в с. Малко градище. По покана на кмета на селото г-жа Т. Топалова официални гости на празника бяха заместник кмета на общината инж. Христо Желев и Директора на „Обща администрация” г-н Илия Илиев.

 

Част от празничната програма може да разгледате в прикачените видеофайлове.

 

Снимки от празника Трифон Зарезан.