gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Интернет заема все по-трайно място в живота на хората, а заедно с него се появяват все нови и нови предизвикателства и опасности. Възрастните вече са обезпокоени от това, как да опазят децата от вредното влияние, как да ориентират техните търсения в правилна посока, как да ги научат да се пазят от новите „виртуални приятели”, какво могат да публикуват и какво не при регистрация на профил и т.н. Тези и още доста причини доведоха до организирането на кампании, търсене на възможности за обучение и предприемане на превантивни мерки сред подрастващите при работа с Интернет. Една от тези мерки е отбелязване на Международния Ден за безопасен Интернет.

Всички училища на територията на община Любимец се включиха в инициативата и се участваха в кампанията. Тя се проведе в рамките на два дни 5 и 6 февруари, в часовете по информационни технологии и час на класа. На учениците бе разяснено как да работят безопасно с Интернет, за какво трябва да внимават, как да се предпазват от нежелани покани за приятелство и т.н. Освен книжки, бе раздадена и образователната игра със зарче и пионки озаглавена  „Флашко в Страната на спамчетата“. В нея по интересен и достъпен начин бе разяснено кое поведение е правилно и кое не когато сърфираш в Интернет.

Провеждането на тази разяснителна кампания се осъществи със съдействието и подкрепата на г-жа Катя Чалъкова – Народен представител от Хасковски избирателен район в 41-то Народно събрание. Тя осигури литературата, рекламните стикери и игрите за учениците. 

Кампанията премина под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот”, като целта й бе да децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност. Личната безопасност в Интернет е пряко зависима от правилното поведение в онлайн средата.

За да сме сигурни, че децата ни ще бъдат изложени на по-малко рискове в Интернет, е необходимо да се обединят усилията на родители, учители, институции и експерти, които да стимулират придобиването на социалните умения, нужни както за реалния, така и за виртуалния свят. Информираният избор и информираното поведение е най-важното условие за гарантиране на безопасността на децата и младите хора в Интернет.

 

Снимки от обучението