gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

За пореден път, на 31 март, пред паметника в центъра на с. Вълче поле, се събраха стотици цивилни граждани, бивши и настоящи граничари. Поводът бе отбелязването на 60 годишнината от гибелната смърт на тримата граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов, загинали в жестока битка край връх Сараборун.

По повод юбилея Община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организираха възпоменателно тържество в центъра на селото. На него присъстваха Кметовете на трите погранични общини – инж. Ан. Анастасов (Любимец), инж. Г. Манолов (Свиленград) и Д. Овчарова (Ивайловград), началници на гранични и полицейски управления, бивши командири на гранични отряди, местно население и гости.

Първоначално идеята за честването на годишнините е дадена от интернет-форума „Граничарите на България”, които с голям ентусиазъм ходят на всяко едно подобно събиране. За тях е изключително важно да се помнят момчетата, служили на граничната бразда и отдали живота си за защита на държавната граница. Над 70  граничари, служили из цялата страна, уважиха събитието и с гордост носиха фланелки с логото „Нито крачка на назад, зад нас е България”.

Тази година за първи път присъства и внучката на Георги Стоименов - Полина Атанасова. Нейният баща е бил на 6 месеца, когато дядо й загива в престрелката, без да може да види сина си. На възпоменанието присъства и племенницата на героя Антоанета Карадачка. Двете жени бяха придружавани от Кмета на с. Стефаново (община Радомир), Веселин Василев, от където е Стоименов. Той изключително много помогна за откриването на роднините на героя. Близките бяха трогнати от поканата на организаторите и не скриха сълзите си когато се покланяха пред паметника на своя роднина.

Началото на тържественото отбелязване започна със заупокойна молитва, отслужена от иконом Тр. Караджонов. След това Кметът на Любимец – инж. Анастасов приветства присъстващите с добре дошли и изнесе кратко слово в памет на героите. Слова пред насъбралата се аудитория изнесоха и полк. Петров от името на ветераните от гр. София и Станислав Станилов  от името на интернет-форума.

По време на официалната част генерал-лейтенант от резерва Ст. Топалов – Председател на Централния съвет на СОСЗР връчи на официалните присъстващи книгата „Охраната на българските държавни граници – 681-2006”, грамоти и календари, посветени на 100-годишнината от Балканската война. Генерал-майор от резерва Стефан Ангелов – бивш командващ „Гранични войски”, който е и съавтор на книгата, от своя страна също направи подарък на Кметския наместник на с. Вълче поле ефрейтор от резерва Георги Янакиев, на по-изявените участници от форума „Граничарите на България” както и на организаторите на мероприятието.

Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника и отдаде заслужена почит на трите млади момчета, станали символ на героизъм и за това как се отбранява българската държавна граница.

 

Снимки от тържеството