gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

От 2012 г. община Любимец ще има нови такси за някои административни услуги. Това стана възможно след като местният парламент прие промени в Наредба № 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Любимец. Разделите „Такса за битови отпадъци” и данък „Недвижимо имущество” за граждани и фирми остават непроменени. В чл. 18а се допълниха алинеите 4 и 5, които гласят:
Чл. 18а (4) Лицата не ползващи услугата сметосъбиране и сметоизвозване за жилищни имоти през цялата година подават декларация по образец, одобрена от Кмета на общината в Сектор “Местни данъци и такси” при Община Любимец в срок до 20 декември на предходната година или в 2-месечен срок от придобиването на имота. Декларацията се подписва от всички данъчно задължени лица/собственици, съсобственици или ползватели/;
(5) Общинска администрация извършва проверки за обстоятелствата, декларирани по ал.4. При констатирано ползване на недвижимия имот се съставя констативен акт от проверяващите органи. В този случай лицето дължи такса в годишен размер.
Има промяна и таксите за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари и т.н. Досега таксата за ползване на пазари е била 1.5 лв., с промяната тя става 2 лв. на кв. м. на ден и 50 лв. на месец. При ползване на места, върху които са организирани панаири, събори и празници за продажба на стоки, на ден цената е 2.00лв. кв.м.,като за селата таксата е в размер на 1 лв. на ден. Когато се използват тротоари, площади и терени с друго предназначение /строителни материали и стопански инвентар/ се заплаща 0,20 лв. на кв.м. на ден.

Промяна има и в размера на таксите за детски градини и детски ясли. От новата година месечната такса в целодневна детска градина става 40 лв., а за Детски ясли 30 лв. За седмична Детска ясла, размерът на месечната такса се определя на 32лв. Повишението се налага поради новите национални изисквания за здравословно хранене на децата.
Наредбата предвижда облекчения за семейства, чиито деца, посещават едновременно детските заведения.
Чл. 22 (12) Когато децата са повече от едно от едно семейство, таксата се заплаща в размер на 50 % за първото дете и в размер на 25% – за второ, за трето, четвърто и всяко следващо дете от едно семейството.(13) Деца с един жив родител се заплаща такса в размер на 50 %.
Чл. 23. (1) Лицето, ползващо услугите в системата на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, заплаща месечна такса в размер, съответстващ на реалната издръжка на едно лице, но не повече от 60% от личните доходи.
(2) Ветераните от войната заплащат такса в размер не повече от 30% от личните доходи.
Промяна има и таксите за технически услуги. Така например в чл. 35 се променя ал. 8 която гласи: за издаване на разрешение за строеж, основен ремонт и преустройство на съществуващи сгради и помещения в тях дължимата сума е 30.00 лв.
(9)  за издаване на скици за линейни обекти – обикновенна услуга до 7 дни – 15.00лв.
(10)  за издаване на виза за проектиране – 5.00лв.
(11) за проверка на линия и ниво за строеж -20.00лв.
Най-много промени се направиха при таксите за административни услуги:
Чл. 37. За извършени услуги по гражданското състояние се заплащат следните такси:
1.  за издаване на удостоверение за наследници – 4.00 лв.;
2.  за издаване на удостоверение за идентичност на имена-3.00 лв ;
3.  за издаване на удостоверение, че не е съставен акт за раждане или акт за смърт –3.00 лв.;
4. за издаване на дубликати на удостоверение за раждане или за граждански брак, както и за повторно издаване на препис-извлечение от акт за смърт –4.00 лв.;
5.  за издаване на удостоверение за семейно положение –3.00 лв.; 
6.за издаване на удостоверение за родствени връзки – 3.00 лв.;
7.  за  адресна  регистрация  и/или  издаване  на  удостоверения  за  постоянен  или  настоящ  адрес –1.80 лв.; 
8. за легализация на документи по гражданското състояние за чужбина -10.00 лв.
9.  за всички други видове удостоверения по искане на граждани – 5.00 лв.;
10. за преписи от документи – 4,00 лв.
Чл. 40а.  За издаване на удостоверение за данъчна оценка по чл.3 от прил. №2 от ЗМДТ и чл.264 ал.1 от ДОПК се заплащат следните такси:
1Обикновена до 14 дни –   4.00  лв.
2.Бърза до 3 дни -  8.00  лв.
3.Експресна до 24 часа - 15.00 лв. 
Нови размери имат таксите за ползване на гробни места. За ползването им над 8 години се заплащат еднократно такси, както следва: 
до 15 години - 15.00лв;

за вечни времена – 30.00 лв.;
за ползване на семейни гробни места – 50.00 лв.
За урнов гроб се заплащат таксите, но с 50% намаление.
Пълният тескт на Наредба №: 7, с направените корекции по нея, може да бъде разгледан от интернет сайта на общината www.lyubimets.org в раздел Общински съвет или в сградата на ОбС – Любимец ул. «Цар Освободител» №11.