gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Във връзка със зачестилите прояви на агресия сред децата, училищното ръководство на НУ „Хр. Ботев” инициира кампания. „Превенция на насилие над деца”. То, заедно с педагогическия съветник към училището и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви в гр. Любимец, стартираха едномесечен курс на обучение със същата тема. Първото занятие  бе на 1 декември 2011 г., а в него взеха участие 15 деца от 4-ти клас от НУ „Христо Ботев”. Курсът се води от Секретаря г-жа Т. Стоименова, а мероприятията се провеждат в училищната база, извън учебните занятия.

За този месец на обучение са предвидени минимум четири занятия, а при голям интерес от страна на децата организаторите са предвидили да включат поне още две.

Те ще са под формата на игри и разглеждане на казуси. Децата ще бъдат обучени в това, кое е добро и лошо поведение; как да даряват обич; как да се справят с гняв и да придобият умения за справяне с агресивно поведение; да разпознават кое е насилие и кой е насилник и др. подобни.

На това първо занятие децата бяха запознати и с техните права, как да ги отстояват и към кого да се обърнат за помощ в случай на нужда.

Първоначално децата са били плахи и недоверчиви, но веднага са се адаптирали и бързо са осъзнали какво се иска от тях. Толкова са били заинтригувани от темата, че не са пожелали да приключат.

След този едномесечен курс организаторите гарантират, че децата ще придобият знания и умения, които да могат да предадат на своите съученици. Този курс на обучение ще бъде предложен и на останалите ученици, като идеята е деца да обучават деца.

Помагалата за тези занятия са осигурени от Сдружение „Гаврош” гр. Варна и Сдружение „Шанс и закрила” гр. Хасково.