gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

По покана на Кмета на община Любимец инж. Ан. Анастасов, на 25.11.2011 г. в града пристигна официална делегация от община Бабаески. Тя бе водена от Кмета на турската община, г-н Абдула Хаджи. Гостите бяха посрещнати в кабинета на кмета на Любимец, а срещата премина в изключително делови стил.
На тази първа среща кметовете на двете общини имаха възможност да се запознаят и да разговарят за предстоящото сътрудничество по съвместно изпълнение на проекти по програма ФАР – ТГС България – Турция. Гостите имаха възможност да чуят в подробности какво предлага програмата, с какъв проект ще се участва, какво ще бъде участието на двете страни и т.н.


Идеята е да бъде изготвен работен проект, чрез който да се промотират културните и исторически обекти край с. Йерусалимово. Проектът е с културна насоченост и има за цел да покаже забележителностите на община Любимец. В тази връзка общината ще осигури терен, където туристите да имат възможност да разгледат от близо скалните образования. Той ще бъде ограден със зелен пояс от храстова растителност, за да предпазва безразборното влизане на диви и питомни животни. В самия терен ще се изградят пешеходни алеи, които ще водят до по-интересните скалните комплекси. Имайки предвид трудната достъпност, ще бъдат построени и беседки за отдих и почивка. Пред входа на заградения терен ще бъде направен паркинг с капацитет 15-20 автобуса и 30 коли. Основната идея е освен да бъдат разглеждани, тези камъни да бъдат поле за изява на скулптори и хора на изкуството. В тази връзка ще се създаде годишен форум за скулптори от България и Турция, които ще изработват скуплтури по различни теми.
На турските партньори бе обяснено, че за да стартира разработката на този проект е необходимо съгласието на двете страни. За тази цел ще се подготви споразумение, на български и турски език, което да се подпише. Реализирането на идеята се възприе с голям ентусиазъм от турска страна, а кметът на турската община каза „От доста години работим с вашата община и сме създали много близки отношения. Двете култури имат много общо и ние с радост ще ви партнираме по този проект.”
Това е един от вариантите, чрез който града ни ще успее не само да привлече туристи, хора на изкуството, но е и крачка напред към развитието му на град с бъдеще. Преди да приключи официалното част кметът на Бабаески г-н Хаджи отправи покана към българските си партньори в едномесечен срок да върнат визитата и да посетят в турската община. Там те ще подпишат официалните документи за бъдещото партньорство.
Любимец работи съвместно с община Бабаески от няколко години. Реализирани са няколко проекта по трансгранични програми в сферата на културните отношения.