gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

В скоро време се очаква скалният култов комплекс „Глухите камъни” край село Малко градище да придобие статут на обект с „Национално значение”. Изчаква се само последният необходим документ. Още на 29.06.2011 г. в изпълнение на Заповед на Министъра на културата се събра комисия с представители от различни институции, които да направят оценка на фактическото състояние на обекта, да  изготвят предложение за определяне на границите и да направят предписания за опазване и промяна на статут на археологическата недвижима културна ценност „Скален култов комплекс „Глухите камъни”. В състава на комисията имаше представители от всички заинтересовани страни - Националния институт по недвижимо културно наследство, националния археологически институт, представители от Областна администрация, Заместник кмета на община Любимец г-н Видев и О. Балабанова- гл. архитект на общината, кмета на с. Малко градище и представители от община Маджарово. На комисията присъства и д-р Георги Нехризов – научен ръководител на археологическото проучване на обекта, който подробно запозна членовете на комисията с разположението на обекта, каква територия заема и изнесе доклад за обекта.
Идеята, този исторически обект, да бъде със статут „Национално значение”, е инициирана съвместно между община Любимец и екипа на д-р Г. Нехризов. Основната причина е, че след направените проучвания от специалистите, категорично се установи, че границите и културната стойност на обекта са много по-големи от познатите до момента и той има изключителна културна стойност. Освен това, като обект с такова значение, когато е признат с такава категория всеки бъдещ проект е с много по-голяма тежест и шансът за неговото финансиране по Европейски програми е много по-голям. Средствата, необходими за разработването и социализирането на този обект, са изключително много и нито една институция не би могла да си позволи да отдели такъв ресурс. Това бе и основната причина ръководството на общината и екипът на д-р Нехризов да се насочат към искане на такъв статут.


По време на своето заседание комисията обстойно разгледа картовия материал от местността се установи, че Скалният култов комплекс „Глухите камъни” се намира в землищата на селата Дъбовец и М. градище, община Любимец, с. Ефрем, община Маджарово и с. Орешец, община Харманли (чиито землищни граници се събират на върха). Комплексът включва средновековна крепост на вр. Св. Марина, ранно византийска и средновековна църква и множество скални изсичания, разположени на хребетите, спускащи се на изток и юг от върха. Тя бе запозната, че през 2004 г. Община Любимец е била партньор в реализирането на Проект „Културни и исторически мистерии на Източните Родопи” по схема BG 0102.03 - Развитие на културния туризъм в България. Освен него е изготвен и работен проект за изграждане на асфалтов път с разширение за обръщало на автобуси и паркинг, в дясно от разклона при вр. Св. Марина (с.М. градище), които са свързани с обслужването на туристическия поток към археологическите недвижими културни ценности в „Глухите камъни”. Основното предимство е, това е най-удобният достъп до върха, както за туристически маршрут, така и във връзка с опазването на недвижимите културни ценности от иманярски посегателства.
След разглеждане на всички обективни фактори, комисията взе решение, че археологическите обекти в състава на Скалния комплекс „Глухите камъни” притежават статут на недвижими археологически културни ценности с категория „от национално значение” по смисъла на чл. 146, ал. 3 от ЗКН и притежават голям потенциал за превръщането му в знаков обект на културен туризъм, както и в един от символите на региона. Територията на комплекса се определя като територия за археологическо проучване, консервация, реставрация, експониране и социализация на недвижимите културни ценности.
Това е голям за успех за бъдещото на развитие както на комплекса като цяло,така и за развитието на туризма в общината.
Вече три години община Любимец осигурява финансиране за работа по обекта, но осигурените средства са крайно недостатъчни за пълното му разработване и консервиране.
За да бъде изцяло разработен, консервиран и социализиран този обект е необходим огромен ресурс. Това наложи да бъдат потърсени средства от различни финансиращи програми. Д-р  Нехризов и екип от специалисти, съвместно с американски археолози, се заеха със задачата да разработят такъв проект, който бе внесен за одобрение във Фондация „Америка за България”. Тази фондация подкрепя научното сътрудничество между български и американски археолози и насърчава използването на върхови аналитични техники, които позволяват постигане на напредък в изследванията на миналото на човечеството. В началото на м. май т. г. Фондацията обяви, че проектът на д-р Нехризов е един от петте одобрени проекта, свързани с археологически проучвания и съхраняване на археологическото наследство. В тази връзка на 23 август на скалния комплекс „Глухите камъни” пристигнаха американски специалисти-археолози  от Калифорнийския университет. Те ще работят заедно по попълване на регистъра  с обекти на територията на комплекса. Отделно от това те споделиха, че ще наблегнат и ще разширят проучването на местата, свързани с „Глухите камъни” като крепостта Св. Марина.
Паралелно с това вървят разкопки и на екипа на Дойчин Грозданов. От 2010 г. той проучва средновековната църква на „Глухите камъни”. Тази година се надяват да приключат с разкопките, а след това предстои консервация и реставрация. Това ще стане възможно след като пристигнат средствата от проекта.
Началото на археологическото проучване на обекта е поставено още през лятото на 2008 г. при проведените обхождания на района се установява, че границите на известния до тогава комплекс са много по-широки.
Особено важни са резултатите от разкопките през 2009 и 2010 г. Благодарение на тях се изяснява, че на обекта има значимо тракийско присъствие в края на II и през I хил. пр. Хр. Екипът на д-р Нехризов разкрива следи от многослойно обитаване - подови замазки и огнища, богат керамичен материал и многобройни находки, които според него говорят за изключителен интензитет на използването на това място от траките в продължение на период от около 600 години. Красноречива илюстрация на това становище е разкритото голяма ритуално огнище с форма на омфалос и висок перваз.
През 2009 г. започнаха проучвания на църквата, разположена на най-високата площадка на билото. Паметникът е сериозно пострадал от иманярска дейност, но въпреки това е изяснено, че върху структури от желязната епоха, през V-VI в. и изградена трикорабна църква. По-късно сградата е реконструирана, а използването й продължава и през средновековието, от когато са установени два строителни периода.
При разкопките са открити е части от мраморни олтарни прегради, преизползван по-късно блок с изсечен кръст, фрагментирана църковна утвар, луксозна византийска керамика, монети от XI-XIІ в. В близост бе разкрит и гроб на жена, погребана по християнски обряд.