gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

20240906 182124

 

В навечерието на празника на с. Белица, кметът на селото Дияна Кушелиева, заедно със самодейци от читалището и местни ентусиасти направиха всичко възможно музейната етнографска сбирка селото да заживее отново. След многогодишно прекъсване, на 6 септември, когато е и Съединението на Княжество България с Източна Румелия, експозицията от автентични предмети официално отвори врати за посетители. В нея има символи на археологическото богатство на региона, както и такива от Възраждането и по-близката история, снимки на видни личности, битова стая с покъщнина, народни носии от селото и не на последно място дигитално устройство, включващо всички снимки от живота на местното население. В двора на сбирката също имаше старинни предмети от бита.

Само 6 месеца бяха необходими на беличанци да направят всичко необходимо като ремонт, обзавеждане и подреждане на експонатите в помещението, за да може то да бъде отворено за посетители. Идеята се ражда след като минава местния празник „Цаца“ през м. март. Местните хора решават събраната сума от дарения да бъде вложена във възстановяването на музея в селото, който бе потънал в забрава и паяжини. Абсолютно безвъзмездно всеки се включва с каквото може.

„Благодаря на всички смели хора, с които заедно извървяхме този пъти и сбъднахме мечтата си! Благодаря ви, че отделихте време, средства, сили и вещи, за да завършим съвместния проект.“ – сподели при откриването на етнографския музей г-жа Кушелиева.

20240906 180135

По нейна покана на събитието присъстваха Председателят на ОБС – Любимец – Таня Станкова с представителна група общински съветници, Заместник – кмета на общината Тодор Милев, проф. Цонка Каснакова – Уредник на историческия музей в Харманли, директори на местните училища, кметове на кметства, представители от всички читалища от общината и много любители на историческото минало.

Кметицата прочете част от поздравителния адрес от дъщерята на видния краевед, родолюбец и културен деятел с беличански корени Златан Петров Цоканов. „Убедена съм, че това ще бъде едно огнище, където вечно ще гори огънят на българщината, ще пръска лъчите на просветата, знанието и опознаването на миналото на скъпият ни роден край! Желая на всички ви здраве и все като устремени към запазването на корените“ - казва в приветствието си Лидия Златанова.

20240906 175947

В знак на съпричастност към доброто начинание много гости подариха различни предмети, които да внесат допълнителен уют към помещението.

20240906 182002

 Най-добрият начин да се потопите в историята на този край е да посетите лично музейно етнографската сбирка. Всеки желаещ да може да се обърне към Кмета на селото Дияна Кушелиева.

 

Снимки от откриването на сбирката