gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

lipa durvo 22

 

Със заповед на Кмета на общината, от 30 май 2024 г. на територията на община Любимец е забранено чупенето, кастренето на клони и брането на липов цвят от липови дървета, с цел стопанска дейност намиращи се на общинските озеленени площи /паркове и градини/, улиците, площадите, междублокови пространства и други терени общинска собственост в строителните граници на населените места в общината.

Забранено е чупенето, кастренето, изсичането и увреждането на липови дървета и брането на липов цвят с цел стопанска дейност от общинските горски територии и земеделски земи общинска собственост от поземлен фонд, с цел предпазване от увреждане и унищожаване на естествените находища.

На нарушителите ще се съставят актове за установяване на административни нарушения.

Билкозаготвителните пунктове, изкупуващи лечебни растения на територията на община Любимец, нямат право да  изкупуват липов цвят, освен срещу представен документ от лицата, събиращи билки – позволително за ползване на лечебни растения.

Контрол по изпълнението на настоящата заповед се възлага на Началника на Участък „Полиция” – гр. Любимец, съвместно със служителите на Общинска администрация Любимец.