gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 9497

"България - това съм аз!" - с тези думи от стихотворението на великия поет Ивайло Балабанова завърши поклонението и панихидата пред паметника-костница на връх Шейновец. То бе организирано по повод 111-та годишнина от Първата Балканска война. Учениците от СУ „Желязко Терпешев“ и представители от община Любимец засвидетелстваха своята признателност към загиналите войници по време на сраженията, като сведоха глави и поднесоха венци.

За тези паметни събития разказа Директорът на Историческия музей Елена Митева, която допълни, че тази година краеведът Атанас Куманов е открил в Държавен военен архив – Велико Търново името на Жельо Ангелов Хабов - от 5-а рота, 30-и Шейновски полк, който също е участвал в сражението. Незнайно защо неговото име не е било изписано на паметника.

Тъй като паметникът е на територията на община Любимец, Общинска администрация ще коригира паметната плоча и ще добави името на 15 – тия загинал към досегашните имена.

IMG 9495

В тържеството участваха жители от двете съседни общини – Свиленград и Любимец, които заедно се преклониха пред подвига на шейновци. Заупокойна молитва отслужи архиерейският наместник отец Константин.

На този връх, преди 111 години, на 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Първата Балканска война и още същия ден Свиленград е освободен от Османско владичество. В тази първа битка загиват десетки войни от 30-и пехотен Шейновски полк, между които и войници от града и околните села. Затова всяка година на върха се провеждат възпоменателни тържества, а обществеността поднася венци и цветя пред величествения паметник-костница, отдава почит и свежда глави пред героите от Балканската война.