gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 8997

„Традицията в с. Йерусалимово е жива, а обичаят всяка година привлича все повече гости в нашето село! Щастлив съм, че християнският корен расте и ни съхранява като народ!“ – това сподели на празничната трапеза кметът на хаджийското село Георги Иванов.

IMG 8985

По създадена вече традиция, на 15 август, когато християните празнуват Успение Богородично, дворът на йерусалимовската църква „Св. Димитър“ се превръща в притегателен център на хора от близо и далеч. А причината е курбанът за здраве, който се прави всяка година в двора на църквата. Водени от силната вяра, с много любов и вълнение, йерусалимовци подготвиха 11 казана с курбан, който се раздаде на присъстващите за здраве. Те са единствените в цялата община, които ревностно пазят традицията за този празник и всеки се включва в ритуала с каквото може. И тази година доказалият се Шеф-готвач Димитър Благоев се погрижи ритуалната храна да бъде не само вкусна, но и приготвена навреме.

Празникът започна с тържествен водосвет за здраве и благополучие в двора на местната църква, отслужен от иконом Трифон Караджонов. След края на водосвета всеки един от казаните с традиционната гозба, както и дарителите, бяха поръсени със светена вода и благословени за тяхното благородство.

IMG 8980Традицията при направата на курбан бе съпътствана и от импровизиран търг. На него се предлагаха плодове и зеленчуци, произведени от местните хора, дрехи, хавлиени кърпи, както и домашни питки, обредни хлябове и др. специалитети. Събраните средства ще бъдат разходвани за ремонт и обновление както на храма, така и за двора на църквата.

„Благодарение на тези средства и на други дарения от спонсори, успяхме да обновим най-старата църква в общината. Тя е осветена през далечната 1837 г. и от тогава не е преставала да предлага спасение и обединение на вярващите“ – допълни кметът Иванов.

IMG 8991

По негова покана на празника присъстваха кметът на общината Анастас Анастасов, придружаван от зам.-кмета Тодор Милев, д-р Георги Станков – народен представител, който е родом от селото, кметът на Харманли Мария Киркова, придружавана от Зам.- кметицата Валентина Димулска и Секретаря Цонка Малева, кметове на селата от общината, проф. Цонка Каснакова- Иванова. Изпълнителният директор на МИГ Любимец – Ивайловград Христо Желев и др.

Освен като хаджийско село, Йерусалимово е известно и с факта, че в него има най-много заселили се жители от Европа. Днешния празник бе уважен от най-новите жители на селото – семейство от Полша, което има бебе на 1 месец и от семейни двойки от Англия.

IMG 9003