gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 2903

40 деца от групите „Мики Маус“ и „Слънчо“ от ДГ „Рай“ в Любимец бяха специални гости в читалищната библиотека. Повод за гостуването бе включването в Националната кампания „Походът на книгите“, чиято цел е да насърчи детското четене и да повиши функционалната грамотност сред подрастващите.

IMG 2896

Инициативата за „похода“ на децата сред книгите бе на библиотеката към НЧ „Братолюбие-1884“. По покана на домакините, присъства и кметът на общината инж. Анастас Анастасов. Той се включи в кампанията като прочете няколко български народни приказки на малчуганите от групите които го слушаха в захлас. Попита ги дали обичат да слушат приказки и ги насърчи с думите: „Тези от вас, които четат книги, като пораснат, ще знаят повече думи и ще бъдат по-умни. Всяка прочетена книжка, деца, е още едно стъпало към грамотността.“

Всяко дете имаше възможност да се докосне до вълшебството на книгите, като ги разлистваше и разпознаваше различни приказни герои, а еуфорията след всяка прелистена страница растеше.

IMG 2893След четенето Веска Банева – библиотекар, бе подготвила няколко игри за децата, които включваха гатанки, въпроси за различни герои и др. Остроумните деца успяха да дадат отговор на всички зададени въпроси. Впечатление направи и познанието на децата за правилата на библиотеката за опазване на книжките. Почти всички знаеха, че книжките трябва да се пазят, да се разлистват внимателно, да не се цапат и т.н.

IMG 2936Бъдещите първокласници пък поздравиха своите домакини с две песни, а в края на срещата получиха торбичка с лакомства.

Това е поредната крачка на НЧ „Братолюбие-1884“ в подкрепа на грамотността, културата и образованието. А идеята е да продължат да работят в посока повишаване интереса към четенето на книги както сред децата, така и при юношите.IMG 2943