gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 6798

На 8 април центърът на с. Вълче поле отново се превърна в притегателен център за всички, които носят в сърцето си веруюто на всеки граничар - да пазят неприкосновеността на държавната граница. Поводът за събирането е отбелязване на 71 години от смъртта на граничарите Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов, загинали в кървава престрелка на държавната граница в близост до вр. Сараборун, с. Вълче поле. В граничната история това е една от най-тежките битки, които граничарите са водили с въоръжени бандитски групи. Отстоявайки безпрекословно идеалите на държавата и изпълнявайки служебния си дълг, младите войничета – редник Косовски, мл. сержант Илиев и ефрейтор Стоименов отдават живота си в името на Родината.

В тяхна памет, община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ организираха възпоменателна церемония, уважена от Централния съюз на ОСЗР – София, кметовете на общините Ивайловград и Свиленград, действащи офицери от двете дирекции на Гранична полиция Смолян и Елхово, началници на ГПУ – Свиленград, Ново село и Ивайловград, интернет-форума „Граничарите на България, бивши и настоящи граничари.

IMG 6794След кратките встъпителни думи, Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, изнесе слово по повод годишнината от събитието. За животът на граничната бразда, за охраната и отбраната на държавата ни, за възстановяването и поддържането на паметниците на загинали граничари в защита държавните граници на България разказа оз полковник Павел Станев.

IMG 6810След официалната церемония всички сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на Вълче поле и отдаде заслужена почит на трите млади момчета.

IMG 6864

Полковникът от запаса и почетен член на свиленградския съюз на офицерите и сержантите Атанас Атанасов, заедно с оз полк. Васил Василев, от името на всички присъстващи, изказаха искрена благодарност към домакина Анастасов, за съдействието, подкрепата и най-вече съпричастността при организирането на мероприятия от такъв ранг.

 

Снимки от възпоменанието