gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

BG       LOGO      ES

На 17.02.2021г. между Държавен фонд " Земеделие" и Община Любимец бе подписан договор за отпускане на финансова помощ подмярка 8.3. "Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катострофични събития" от мярка 8 "Инвестиции в развитие на горските територии и подобряване жизнеспособността на горите" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. за Проект „Намаляване на опасността от горски пожари на територията на община Любимец“ на стойност 2 855 112.13  лв.

Основната цел по проекта е изграждане на горски път, започващ от отдел 197, подотдел п, до местността "Малкото гробе", преминаващ през отдели 197 и 198 и завършващ до Паунова чешма в отдел от 205, подотдел х. Изграждане на горски път, започващ от отдел 240, подотдел а, до местността "Белите брегчета", преминаващ през поземления фонд на север от отдели 241 и 242, допира село отдел 244 и завършващ до язовира в отдел 242, подотдел а. Поддръжка на лесокултурни прегради и създаване, подобряване и поддръжка на минерализовани ивици в община Любимец"

Подпомагането по процедурата е насочено към постигане на целите на подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 чрез: 1. въвеждане и подобряване на превантивни дейности за намаляване на опасността от горски пожари; 2. въвеждане и подобряване на превантивни дейности за намаляване на опасността от вредители, болести, природни бедствия и катастрофични събития в горските територии. Предотвратяването на горските пожари и бедствия и инвестициите, свързани с повишаване на екологичната стойност на горите, са от съществено значение за опазване на биоразнообразието в тях. Очакваните резултати от подкрепата по подмярката се изразяват в увеличаване на площите с превантивни дейности срещу горски пожари, природни бедствия, катастрофични събития, болести и вредители, в резултат на което ще се подобри запазването на биологичното разнообразие, управлението на водите и почвите.