gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

grozd logo

След едногодишно прекъсване Националният фолклорен фестивал „ Кехлибарен грозд“ отново ще се проведе в с. Лозен, общ. Любимец. Тази година той ще бъде в дните  11 и 12 юни на новопостроена открита сцена в селото.  

Организатор на фестивала, който се провежда за 11-ти път,  е Народното читалище „Просвета-1925” в с. Лозен със съдействието на общината,  Министерството на културата и Института за етнология и фолклористика към БАН, а медийни партньори са БНР и Радио Кърджали.

Целта на фестивала е да се популяризира изворният фолклор, да се стимулира представянето на местни традиции, издирването на песни, мелодии, танци, обичаи, характерни за различните краища на страната.

По време на дните на фестивала ще излязат групи за възстановка на народни обичаи и обреди, певчески формации, ансамбли, танцови клубове, народни хорове и оркестри, индивидуални изпълнители, сред които и ученици от музикални училища.

Председател на журито е доц. д-р Валентина Ганева-Райчева от Институт за етнология и фолклористика към БАН, изследовател  на регионалната специфика на народното творчество в Сакар, Ивайловградско, Кърджалийско и  други рaйони. Почетен председател е Розалина Гогова –  етнограф, дългогодишен главен уредник в Регионалния исторически  музей -Хасково.