gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2950

Осмокласникът от СУ „Желязко Терпешев“ е отличен с Второ място в XXIII Национален ученически конкурс „За хляба наш…“. Надпреварата се проведе в дните 29 и 30 април в гр. Благоевград, под патронажа на МОН, Национален дворец на децата и община Благоевград. Стоян участва с презентация и различни хлебни продукти в категория „Научна разработка“ на тема „Хлябът по света“. Авторският труд, начинът на представяне и защитаване на темата, както и съпоставката между различните видове хляб силно впечатли членовете на журито, които категорично връчват плакет и Грамота за направената разработка.

„Отне ми няколко седмици, за да подготвя презентацията и да се запозная с различните видове хляб по света. Имах лични срещи и много разговори с хора от различни националности, които живеят в България. Те ми обясниха как се прави хлябът в различните страни. Най – впечатляващо беше, че заедно с моите родители ходихме до Турция, където в една хлепопекарна ми показаха как се прави турски хляб. Моята баба пък ми показа как се прави български хляб и аз лично омесих хляба за представянето ми в конкурса“ – разказа Стоян при завръщането си от състезанието .

Това е първият проект на Стоян Топузов. Той участва в националния конкурс чрез Школата по „Етнография и история“ към Младежки център – Хасково. Там членува от началото на тази учебна година, но е категоричен, че ще продължава и занапред да се занимава с етнография, защото му е много интересно. „Благодаря много на г-жа Нели Арнаудова, под чието ръководство е школата и която направи така, че да запали интереса ми към културните различия, обичаите и традициите не само в България, но и на международно ниво“ – сподели още талантливият осмокласник.