gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Vpolegranichari 21Днес, 31 март 2021 г., се навършват 69 години от гибелната смърт на тримата граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов. Три млади момчета, загинали по време на редовен наряд при охрана на държавната граница, в близост до връх Сараборун, с. Вълче поле, община Любимец.

Но тази година площадът в селото ще остане пуст и без присъствието на настоящи и бивши граничари, без гости и близки на загиналите, без членовете на Интернет-форума „Граничарите на България“. Само местните жители и някои родолюбиви българи, в знак на почит и уважение, ще сведат глави, ще положат стрък цвете и ще се поклонят пред гранитния паметник на трите млади момчета.

Причината за липсата на траурни маршове на тази дата са въведените временни противоепидемични мерки на територията на страната, част от които е забраната за провеждане на масови мероприятия на открито.

Преди 69 години на българо-гръцката граница, се разразява едно от най-големите въоръжени стълкновения между диверсионно-разузнавателна група и група от нарушители, дръзнала да премине нелегално българската граница. Отстоявайки безпрекословно идеалите на държавата и изпълнявайки служебния си дълг, трите млади войничета - Стоил Косовски, Асен Илиев и Георги Стоименов отдават живота си в името на Родината.

Поклон пред българските граничари!