gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Днес е ден за радост, ден за признателност, ден за гордост и самочувствие на свободни и достойни българи! Днес е Трети март – Националният празник на България!

Затова днес, на едноименния площад в Любимец, носещ най- българското име, се събраха родолюбиви любимчани, дошли да почетат героите, отдали живота си за свободата на Родината и заедно да отпразнуват 143-годишнина от Освобождението на България от турско робство.

IMG 9868За да повдигнат духа на присъстващите, ученици от НУ „Хр. Ботев“ изнесоха въздействащ и затрогващ рецитал,посветен на празника. В него те проследиха историческите факти от най-важните предосвобожденски моменти – тежкото робство, борбата за свобода, Априлското въстание , боевете при Шипка и постигането на така жадуваната свобода.

IMG 9820Празникът бе уважен от народния представител д-р Георги Станков, Председателят на Общински съвет Любимец Мария Станкова, Кметът – Анастас Анастасов, придружаван от ръководния състав на общината, общински съветници, членове на Ротари клуб „Любимец“, Директори на училища, учители и ученици и родолюбиви любимчани.

IMG 9825

 

Тържествената церемония започна в 11.00 ч. с марш, изпълнен от мажоретния състав към НЧ „Братолюбие-1884“. Под звуците на химна на Р България знаменната група от СУ Ж. Терпешев издигна националния флаг

IMG 9852В духа на героизма и национална гордост инж. Анастасов -Кмет на община Любимец поздрави всички жители на общината по повод националния празник. В своето емоционални приветствие той каза: „На тази свещена дата ние се прекланяме пред великия и неоценим подвиг на българските опълченци, които спират с гърдите и телата си настъплението на противника. Героите, оказали решаваща помощ за обръщане хода на войната. Тези храбри мъже записват първата и най-светлата страница в новата българска история – нейната свобода.“ След това всички сведоха глави и с едноминутно мълчание да почетоха паметта на загиналите.

IMG 9883За да подсилят празничното настроение малките самодейци от ТС „Сакарче“ показаха красотата на българския фолклор с динамични народни танци, а Вокална група „Диагонал“ изпълни патриотични песни.IMG 9877

Предвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в организирано шествие се отправиха от центъра към паметника в градския парк, издигнат в чест на загиналите във войните и положиха венци и цветя в знак на преклонение.

За да се подсили още повече националната гордост, организаторите на мероприятието - Община Любимец и НЧ „Братолюбие“ подариха на присъстващите деца и ученици трикольорни флагчета.

 

Снимки от празника

 

Поздрав към всички жители на общината, по случай празника, отправиха и децата от Детска градина "Рай" в Любимец

 

Поздрав от възпитаниците на ДГ "Рай" 1

Поздрав от ДГ "Рай" 2