gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 8522

Истински майстор и безспорен победител в Конкурса „Домашно младо червено вино“ тази година е Красимир Катев. Според дегустационната комисия Първо място и приза Цар на виното безапелационно печели дългогодишният местен производител на домашно вино. Той получи от Заместник-кмета Илия Илиев 50 литрово дъбово буре и Грамота.

Оказва се, че Краси Катев е отличен производител не само на червено вино, но и на бяло, и розе. Негово вино, в категория „Розе“, спечели също първо място.

IMG 8515На второ място в категория „Червено вино“ бе оценен еликсирът на Васил Писаров от с. Малко градище. От негово име наградата получи съпругата му, заедно с малкият му син, който бе облечен с българска народна носия, цървулки и калпак. Малкото българче предизвика радост и умиление сред присъстващите на площада, а мнозина се снимаха с него за спомен. Наградата - дъбово буре - 30 литра, бе връчена от Делю Кулов – член на Ротари клуб Любимец.

На трето място бе класирано вълшебното питие на Карамфил Карамфилов. Той се сдоби с оригинална поставка за вино и грамота.

IMG 8530Специална награда в категорията „Бяло вино“ получи Янко Недялков от гр. Любимец. Наградата - ръчно изрисувана декантера, бе връчена от Тодор Милев – Заместник-кмета на общината.

И тази година организаторите на празника - Общинска администрация Любимец, Ротари клуб „Любимец“ и НЧ „Братолюбие-1884“ спазиха традицията и преди общоградското веселие направиха ритуално зарязване на лозови масиви в близост до града.

В началото отец Трифон Караджонов отслужи празничен виносвет за здраве и берекет по лозята и благослови всички, които имат отношение към празника.

IMG 8446В ритуалното зарязване на лозите на масива се включиха Мария Станкова – Председател на Общински съвет – Любимец, Кмета на общината Анастас Анастасов, придружен от своите заместници Илия Илиев и Тодор Милев, членове на Ротари клуб „Любимец“ в лицето на Руси Полихронов , Павел Желев, Мая Ленкова, Георги Янакиев, Делю Кулов, служители от различни структури и др., които благословиха за плодородие на лозите и качествено вино.

IMG 8492След зарязването, отбелязването на първия пролетен празник продължи в центъра на града, където организаторите бяха подготвили богата празнична програма, придружена с много песни и танци. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха ангелогласната народна певица Христина Христакиева и оркестър „Харизма“, които през цялото време изпълняваха български народни песни, а танцьорите от ТС «Сакарци» и „Сакарче“ внесоха допълнително настроение с кръшни танци и хора.

За поредна година, на 14 февруари, в отделните населени места в общината, се проведе българският народен празник, посветен на лозари, градинари и соколари. Организирано отбелязване се направи в селата Белица и Малко градище, както и от местни фирми като „НТТ- Мария Николова“.

Надпреварата между майсторите - винари стартира от 9 февруари и в рамките на четири дни се събираха проби. Желаещи не липсваха и тази година, а в надпреварата се включиха 28 производители на червено вино, 4 на бяло и 2 на розе.

Тази година Винарска изба „Кончерто Уайнъри” отново се включи с безплатно вино на присъстващите, а майсторът Тодор Тананов бе обявен за Мастър шеф на скарата.

 

Снимки от празника