gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 8286За втора поредна година Ицо Бозалиев успя да хване богоявленския кръст. В оспорвана, но честна надпревара, младото момче успя да преплува ледените води на р. Марица и да извади християнския символ.

Ритуалът по хвърляне на Светия кръст се проведе до самото устие на р. Бисерска, там където се влива в р. Марица, като преди това отец Трифон отслужи празничен водосвет.

Общо девет смелчаци се хвърлиха във водите на Марица на Богоявление. Това бяха: Атанас Червенков, Недко Недев, Николай Банев, Димитър Банев, Ицо Бозалиев, Слави Желязков, Божидар Атанасов, Иван Дойчев и Иван Чакъров. Силното течение и пронизващия вятър не разколебаха младите мъже да се хвърлят в реката, за да бъде спазена традицията.

IMG m.gradishte 1В с. Малко градище за кръста се пребори Валентин Дечев. 17-годишното момче се съревноваваше с още трима участника от селото. Преди да бъде хвърлен кръста, смелчаците изиграха хоро във водите на р. Селска. 

Според поверията на старите българи, в нощта на празника, реките спират да текат и стават лековити. Вярва се, че водата на Богоявление има свещени свойства и човек няма да се разболее, ако влезе в нея.

 

Снимки от Йордановден в Любимец и с. Малко градище