gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 5665С отслужване на Света тържествена литургия в църквата „Свето Успение Богородично“ и празничен водосвет пред 15-метровия християнски кръст в местността „Хасаря“ започна празничната програма, посветена на 50 години град Любимец и отбелязване на 90 години от построяването на църковния храм в града.

Сутринта на 25 август, отец Трифон Караджонов, заедно с отец Христо Перчемлиев от с. Студена, отслужиха литургия за здраве и благоденствие на всички жители на града, след което домакини и гости на празника се отправиха към новоизградения християнски символ, чието знамение е да закриля местното население от беди и да носи само мир, здраве и успехи.

Празничния ден бе уважен от д-р Георги Станков – Народен представител в 44 НС, Мария Станкова – Председател на Общински съвет Любимец, Кмета на общината – Анастас Анастасов, ктиторите /спомоществовател, който дарява земя и помага при изграждане на християнски символи/ и майсторите, дарили труд, средства и време по време на изграждането на кръста, членове на Мото клуб „Чакалите“ и граждани, които също са указали морална и материална подкрепа.IMG 5600

След освещаването на най-святия символ на християнството отец Караджонов подари на г-н Анастасов настолен кръст, който да бъде част от общинските символи, които се препредават на следващите управници на общината, а на изградилите православния кръст дари позлатени икони на различни светци. Всеки един от присъстващите на освещаването също получи подарък.

От своя страна за 90-годишнината на храма Кметът Анастасов връчи на Председателя на Църковното настоятелство осветена икона с лика на Богородица и документи, с които, след решение на Общински съвет, дарява 2 100 кв.м. общински терен, върху който да се изгради църковен храм с името „Свети Пророк Илия“. След което той и Председателят на Общински съвет Мария Станкова лиснаха менче с вода и пожелаха начинанието да пребъде.

 

Снимки от освещаването