gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 4234За първи път, след десетилетия прекъсване, жителите на с. Белица, община Любимец, възобновиха стар обичай, наречен от местните „Цаца“. По различните населени места той е известен още като кукери, бобошари и др. и се изпълнява в деня преди Сирни заговезни. Всеки участник се преобразява така, че да изглежда плашещо за околните.

Възобновяването на обичая бе инициирано от Кмета на селото Дияна Кушелиева и НЧ „Просвета-1928“, които съвместно с голяма част от хората от селото, направиха възстановка на ритуала „сватба“- типичен за този край. Обичаят „цаца” предшества пролетта и поставя началото на стопанската година по един типично български начин.

Кукерския обичай, които изпълниха местните „цаци“, включва два елемента. В предобедните часове участниците обходиха селото, за да орисат стопаните на всяка къща за здраве и благополучие. През цялото време те гониха, плашеха и разсмиваха жителите и гостите на селото.

Другият елемент на обичая се изпълни по залез слънце. Когато замлъкнаха кукерските звънци, на площада в селото лумна огън. Запалването на огъня се свързва с вярването, че колкото е по – голяма огнената клада, толкова годината ще е по – защитена от градушки и ще бъде плодородна. След това всички присъстващи прескачат огъня, за да са здрави, силни и работоспособни. За завършек на обреда около огъня се захвана хоро и празникът прерасна в истинско народно веселие.IMG 4164

По покана на организаторите ритуалът бе уважен от д-р Георги Станков, народен представител от 44 – то Народно събрание и от зам. - кмета на общ. Любимец инж. Тодор Милев. Те също бяха орисани за здраве и берекет от местните „цаци“. Като гости на празника те се включиха в дарителската кампания за набиране на парични средства. В края на празника организаторите преброиха сумата от 601 лв., с които ще се подпомогнат бъдещи инициативи в селото.

 

Снимки от празника