gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2484С традиционно зарязване на лозови масиви, всеобщо веселие, божествено вино и сочна скара премина превърналият се в традиция за община Любимец Трифон Зарезан. За поредна година, на 14 февруари, в отделните населени места в общината, се проведе българският народен празник, посветен на лозари, градинари и соколари. Собствениците на лозови масиви и овощни градини също отбелязаха своя професионален празник.

Празникът започна с ритуално зарязване в лозовите масиви на Вила „Любимец“, в близост до града. Преди ритуала, отец Трифон Караджонов отслужи празничен виносвет за здраве и берекет и благослови всички, които имат отношение към празника.

За да спазят традицията, на масива присъстваха г-жа Мария Станкова – Председател на Общински съвет – Любимец, ръководния екип на общината в лицето на заместник-кметовете Илия Илиев и Тодор Милев, Секретарят – Христо Христозов, Руси Полихронов – Президент на Ротари клуб „Любимец“, членове на ротари организацията, г-н Благой Жечев – собственик на лозовите масиви, служители от различни структури и др.

В празничното зарязване на масивите на Вила „Любимец“ се включиха всички присъстващи и благословиха за плодородие на лозите и качествено вино.

Кметът на община Любимец Анастас Анастасов бе в самото начало на обреда, след което уважи мероприятието на ВИ „Катаржина Естейт“, на което, по покана на екипа на избата, в празничната церемония по зарязване на лозите присъстваха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, областният управител на Хасково Станислав Дечев, инж. Красимир Коев- изп.директор на Агенцията по лозата и виното, предприемачи и винопроизводители от целия регион.

Празникът продължи с много песни, танци и весело настроение в центъра на Любимец, където ангелогласните народни изпълнители сестри Диневи и Стоки бенд изпълняваха български народни песни, а танцьорите от ТС «Сакарци» внесоха допълнително настроение с кръшни танци и хора. На центъра се събраха млади и стари, които с нетърпение очакваха резултатите от конкурса за „Най-добро домашно младо вино“.

През годините този конкурс се превърна в традиция. Надпреварата между майсторите - винари стартира от 10 февруари и рамките на три дни се събираха проби. Желаещи не липсваха и тази година в надпреварата се включиха 38 производители на червено вино, 6 на бяло и 4 на розе.

Според дегустационната комисия, Първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Януш Беломорски от Любимец. Той получи от Заместник- кмета на общината г-н Илия Илиев 50 литрово дъбово буре и Корона „Цар на Виното“.

IMG 2474На второ място бе оценено виното на Стойчо Драганов, който получи от Президента на Ротари клуб Любимец дъбово буре - 30 литра, а на трето място бе класирано вълшебното питие на Васил Георгиев. Той се сдоби с оригинална поставка за вино с професионална лозарска ножица.

Специална награда в категорията „Бяло вино“ получи Лилия Стоимирова от с. Белица, а в категорията „Розе“ спечели Красимир Катев. Двамата получиха получиха ръчно изрисувани декантери.

Тази година Винарска изба „Кончерто Уайнъри” предложи безплатно вино на присъстващите, а майсторът Тодор Тананов бе обявен за Мастър шеф на скарата.

 

Снимки от празника