gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 9808На път за Божи гроб – най- главното светилище на Християнския свят, пилигримът д-р Бренд Шерер посети Любимец. Според тълковния речник, пилигрим е поклонник, който изминавайки дълъг път, посещава светите места. На 18 август, по предварително уточнен маршрут, д-р Шерер пристигна в града. Той избира да нощува в Любимец заради стратегическото му разположение и близостта до границата с Р Гърция. Предприема мисията, с която си е поставил за цел, тръгвайки от своя роден град в Германия, пеша да стигне до свещеното място в Йерусалим. Дългият път, жегата и препятствията по пътя не са успели да преклонят волята и желанието на 65 годишния праведен човек, който оставя семейството си и сам тръгва на пътешествие.

Местната администрация беше уведомена за пристигането на пилигрима и помолена да съдейства с писмо, изпратено лично от Западно и Средноевропейския Митрополит Антоний. Предварително направената организация помогна за бързото и адекватно посрещане и настаняване на д-р Шерер в хотел „Фантазия“, където той си отпочина и възстанови силите си, за да продължи към своята цел.

Служители от администрацията посрещнаха госта, след което му показаха забележителностите в града, част от които бе църквата „Свето Успение Богородично“. „Впечатлен съм от вашия град, от спокойствието и уюта. Благодаря и за гостоприемното и топло посрещане. Вие сте една от малкото общини, които приехте моята мисия и ми подадохте ръка. Много често се налага да спя на открито. За мен тази помощ е от голямо значение, защото не разполагам със средства, с които да си позволя нощувки в хотели и хранене в ресторанти.“ – сподели в откровен разговор пилигримът. От своя страна община Любимец му пожела здраве и сили да устои на всички изпитания и предизвикателства по поклонническия си път и в края на пътуването да получи желаното удовлетворение.

Следващата нощувка на д-р Шерер по график е в Дикя, Р Гърция.