gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

yerusalimovo 18На 15 август, по традиция, жителите на село Йерусалимово се събраха и почетоха големия християнски празник Свето Успение Богородично или Голяма Богородица. Тъй като тази година празникът се падна в сряда, а според каноните на Православната църква в този ден не се яде месо, миряните от селото приготвиха фасул-чорба и риба в двора на църквата „Св. Димитър“.

През годините йерусалимовци доказаха, че ревностно пазят традицията на този празник и всеки участва в ритуала с каквото може. В приготвянето на трапезата се включиха 15 дарители, които осигуриха средства за закупуването на риба, фасул, хляб, бира, безалкохолно и всичко необходимо.

Празникът започна с ритуал по освещаване на дарената и готова за консумиране храна, който бе отслужен от отец Трифон Караджонов. Както повелява традицията, на масата за освещение имаше още вода, хляб, мед и плодове, които след ритуала бяха раздадени на присъстващите за здраве и благоденствие.

По покана на Кмета на с. Йерусалимово Георги Иванов и основните организатори, на празника присъстваха Кметът на община Любимец инж. Анастас Анастасов, кметове на населените места от общината и много други гости.yerusalimovo1 18

Няколко дни преди празника, църквата „Св. Димитър“ в хаджийското село се сдоби с нов кръст. Християнският символ е висок 1.5 м. и е дарение от Стоян и Надежда Костадинови. Възрастните хора са на 90 години - родени, израснали и през целия си живот са живели в селото. По тяхно желание, кръстът е изработен в Русия, а те поемат разходите по изработването и доставката на светинята. Дарението се прави в чест на 90-годишнината на дядо Стоян.

Отбелязването на празника започва в началото на 90-те години на миналия век по инициатива на тогавашния свещеник Тодор Грозев. Благодарение на своята служба и отзивчивост към всеки, той е успял да възвърне вярата на хората от селото в християнството и благодетелността на Богородица.

 

Линк към видеото от празника