gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 5680Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев бе на официално посещение в Любимец. Повод за визитата бе участието му в работна среща с директори и учителски колективи, за разискване на различни теми и проблеми в образователната система.

Кметът на община Любимец Анастас Анастасов бе домакин на срещата, която се проведе на 15 януари в зала „Любимец“. При посещението си, Министър Вълчев бе придружаван от Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Георги Станков, Областният управител на Хасково Станислав Дечев, Заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова и Началникът на РУО Хасково – Христина Боева. Гостите посетиха ДГ „Рай“, НУ „Хр. Ботев“ и СУ „Ж. Терпешев“, където се запознаха с материалната база на учебните заведения, с оборудването на кабинетите, с интерактивните методи на обучение в училищата и детските градини, срещнаха се с учители и ученици и дискутираха теми, свързани с образованието. След края на обиколката Министър Вълчев поздрави колегите си за професионалното отношение към работата и за добрите условия, които са създали за развитие и възпитание на децата.IMG 5733

В СУ „Ж. Терпешев“, на министъра бе поставен въпросът за осигуряването на още един автобус, който да превозва учениците от селата до най-голямото училище в Любимец. „По този начин ще се направи по-добра организация на превоза на учениците и няма да се налага извозването им на два курса“ – каза Директорът на гимназията Мария Станкова. Част от въпросите, които поставиха учителите, бяха свързани с трудностите при ограмотяване на децата, чиито майчин език не е български; механизмите за справяне с нежеланието и неразбирането на ученици и родители за редовното посещение на учебните часове и часовете по програма „Твоят час“ и др.

След това, в зала „Любимец“, с приветствие към всички присъстващи, кметът Анастасов даде начало на образователния форум. По време на дискусията Министърът разговаря и с директори от други училища от Област Хасково. В своето изложение г-н Вълчев каза, че целта на образователната система е всяко едно дете да бъде достатъчно образовано и грамотно, за да бъде конкурентноспособно в бъдеще на пазара на труда, а учителите са тези, които трябва да се преборят с неграмотността. „В сегашните условия на работа, голяма част от педагозите изпълняват ролята и на учители, и на родители, ангажирани са с допълнителни задачи и участие по различни програми. Ето защо образователното министерство предвижда увеличаване на възнагражденията на хората, работещи в образователната сфера“ – каза той. Разясни въпроси, свързани с предстоящата промяна в наредбата, регламентираща финансирането на учебните заведения, въпроси за облекчаване на административната работа на учителите и др. Министърът сподели още, че образователното министерство ще стартира проекти по преодоляване на езиковата бариера сред децата, чийто матерен език не е българският. Целта е още от Детската градина, до входа на първи клас, децата да овладеят на определено ниво българския език. Министърът отговори и на много въпроси, поставени от директорите на учебните заведения.

SAK 9216 2В края на срещата, г-н Анастасов благодари на Министър Вълчев за възможността педагози и представители на учебни институции от Област Хасково да разискват проблемите на образованието с експерти от министерството и отбеляза, че подобен род инициативи са изключително полезни и  ползотворни. Кметът подари на г-н Вълчев авторска картина на Никола Ангелаков, почетен знак на община Любимец и класно червено вино от нашия регион.

 

Снимки от посещението