gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 3682„Възрожденските идеали са тези, които ни идентифицират като българи и затова сме длъжни да помним и обичаме своите будители. Българският народ се прекланя пред тези хора, а техните имена винаги се споменават с чувство на дълбоко уважение и благодарност.“ Това бяха част от встъпителните думи на празничната програма, посветена на общобългарския празник 1 ноември – Ден на народните будители. На 31 октомври, в навечерието на празника, любимчани почетоха паметта на будителите с поредица от организирани мероприятия. Програмата бе организирана съвместно от община Любимец и НЧ "Братолюбие-1884" и започна с изложба на фотоси и презентация на тема: „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“. Изложбата бе подредена във фоайето на НЧ „Братолюбие-1884“ в два раздела – български будители от времето на Възраждането и отбелязване на годишнината от членството на България в Европейския съюз. Фотосите от новото време включваха обновяване и ремонтиране на различни обществени сгради от Любимец, съоръжения, пътища и улици, възстановени благодарение на финансови средства, осигурени по различни европейски програми.

По време на изложбата жители и гости на града имаха възможност да се запознаят с презентация, която включваше някои от по-важните аспекти от членството на България в голямото европейско семейство. Краткият филм се излъчи в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година и бе осигурен от Областна администрация Хасково.IMG 3716

Присъстващите с интерес разгледаха снимките и филма, но бяха нетърпеливи да влязат в залата на читалището и да се потопят в празничната атмосфера. В унисон с празника програмата започна с тематични откъси на най-запомнящите се фрази на видни български книжовници, просветители и борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. В образите на Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Георги Бенковски, Иван Вазов и Захари Стоянов влязоха ученици от 11 и 12 клас на СУ „Ж. Терпешев“, които се превъплътиха в своите герои и с достойнство и чест рецитираха крилатите думи. В края на рецитала, типично по възрожденски, героите се заклеха, „че ще удържат и изпълнят всичките свети задължения и завети“ и завършиха с думите на Николай Хайтов „И главата ми да отсекат, пак ще викам „Да живее България“. След тази клетва залата избухна в бурни аплодисменти, а следи от сълзи и вълнение личаха по лицата на голяма част от присъстващите в препълнената зала.

IMG 3750Празничната програма обедини на една сцена ученици от училищата в града и самодейни колективи от читалището. С песни, танци и стихове, те показаха, че духът на будителите е все още жив и в същото време сме достойни граждани на обединена Европа.

Гости на проявата бяха Заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, Председателят на Общински съвет Любимец Мария Станкова и Кметът на общината инж. Анастас Анастасов.

 

Снимки от празника