gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 3554Във връзка с отбелязването на 105 години от началото на Балканската война, ученици от СУ „Ж. Терпешев“, заедно със служители от Общинска администрация Любимец, поднесоха венци пред паметника-костница на връх Шейновец.

Честването се проведе на 5 октомври, съвместно с Общинска администрация Свиленград, представители на политически партии, на родолюбиви организации, ученици и граждани. Началото на поклонението започна с историческа хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г. и победния щурм на върха, наречен Малката Шипка. За тях разказа уредникът на Общинския исторически музей д-р Стефан Димитров. Началото на празника не мина и без емблематичното стихотворение на Ивайло Балабанов „Под златна ангелска дъга".

Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на българските войници, загинали в историческата битка, а в знак на признателност и преклонение пред героите, присъстващите сведоха глава и почетоха паметта им с едноминутно мълчание. 

На 5.10.1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите войници от 30-ти Шейновски полк, но българската войска успява да влезе и освободи Свиленград от Османско робство. 

 

Снимки от отбелязването на празника