gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2480Хасковската поетесата Ели Видева гостува в Любимец, а повод за посещението й бе участие в дните на културата, посветени на празника на града. Срещата-разговор се проведе на 23 август в Дома на жената в НЧ „Братолюбие-1884“, където авторката представи произведения от своето  творчеството.

След поетичната част, която се оказа различна, нестандартна и провокативна, г-жа Видева отговори на въпросите на присъстващите. В хода на разговора тя сподели, че „поезията е изкуство, което преди да се сътвори, трябва да се изстрада“, а всяко нейно стихотворение е плод на лични преживявания, моментни чувства и състояния.

През м. юли тази година Ели Видева получи голямата европейска награда за поезия от 21-ата международна писателска среща–фестивал “Поетични нощи” в старата столица на Румъния Куртиа де Арджеш. Тя бе организирана от международната академия “Ориент Окцидент”, а в нея участваха 65 автори от 35 страни от целия свят. За европейската награда Ели Видева победи другия номиниран автор – Фиона Темпълтън от Шотландия.

Видева е дългогодишен председател на Клуба на дейците на културата в гр. Хасково. Дълги години е и една от основните движещи сили на конкурса за дебютна книга „Южна пролет“. Автор е на 8 книги – „Огън под дъжда“ (1992), „Дом“ (1997), „Версия живот“ (2000), „Небесен конник“ (2003), „Думи за нататък“ (2005), „По оста” (2008) “Оживявам”/2011/, “Под кривата круша” /2014/. В момента, поетесата работи върху следващата си книга. Член е на Съюза на българските писатели.