gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2708По стародавна традиция, на Свето Успение Богородично или Голяма Богородица, жителите на село Йерусалимово се събраха и отпразнуваха големия християнски празник. Курбан за здраве бе приготвен в двора на църквата „Св. Димитър“, а девет млади овце, дарени от благочестиви миряни, бяха принесени в жертва за благоденствие, здраве и добруване на живеещите в хаджийското село. Йерусалимовци са единствените в цялата община, които ревностно пазят традицията за този празник и всеки се включва в ритуала с каквото може. В приготвянето на таз годишната трапеза се включиха 15 дарителя, които освен жертвените животни, закупиха хляб, бира, безалкохолно и всичко необходимо. Част от местните жени бяха изпекли обреден хляб, който бе раздаден на всички присъстващи за Света Богородица, а Георги Костадинов, доказал се през годините като основен майстор-готвач в селото, приготви ритуалната храна. Голяма помощ му оказаха част от благодетелите и вярващите християни. 

Празника започна с тържествен водосвет за здраве и благополучие в двора на местната църква, който бе отслужен от иконом Трифон Караджонов. Както повелява традицията, на масата за освещение имаше вода, хляб, грозде и плодове, които след ритуала бяха раздадени на  присъстващите. Всеки един от деветте казана с традиционната гозба, както и дарителите, бяха поръсени със светена вода и благословени за тяхното благородство. Помощник на отеца по време на ритуала бе кмета на селото Георги Иванов. Той бе основният организатор на мероприятието, както и един от дарителите. По негова покана, на празника присъстваше Заместник кмета на общината инж. Тодор Милев, кметове на населените места от общината и много други гости.

По време на празничния обяд, в църковния храм се проведе търг за продажба на събраните в църквата дарения. Всеки един от участниците в търга си тръгна със закупена вещ, а средствата от разпродажбата остават в църковната каса. С тях, църковното настоятелство предвижда да се направи обновление на храма.

Празникът се почете и в град Любимец. В църквата „Св. Успение Богородично“, отец Караджонов отслужи основната празнична молитва. След приключването й, той отправи молитви за здравето и благоденствието на местните жители, както и за предпазване на града от природни бедствия и несгоди.

 

Снимки от празника