gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 9733Стотици жители и гости на Любимец се събраха на пл. «Трети март», за да отпразнуват 139 годишнина от Освобождението на България от Османско робство. Официалната церемония започна от 11. 00 ч. с ритуал по издигане на Националното знаме на Република България.

Празникът бе уважен от ръководители на учебни и обществени институции, учители, ученици, представители от различни политически партии и много родолюбиви граждани.

Празнично слово произнесе кметът на Община Любимец инж. Анастас Анастасов, в което той поздрави всички присъстващи и напомни: „Като достойни наследници,  сме длъжни да пазим тази свобода, защото тя не се дава даром, веднъж и завинаги. Днес повече от всякога трябва да работим така, че да отстояваме своите идеали, да бъдем достойни хора в демократична и свободна България“. След което всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата на Отечеството.

По случай Националния празник, децата от четвърта група от ДГ „Рай“ 2 изнесоха възрожденски спектакъл, в който показаха любовта към Родината и желанието да видят страната свободна на хората от времето на Възраждането. Облечени в четнически униформи, малчуганите успешно влязоха в ролята на видни български революционери като: Панайот Волов, Георги Бенковски, Тодор Каблешков и др. Изключително интересен и вълнуващ бе диалогът между Райна Княгиня и Георги Бенковски, в който основният организатор и ръководител на Априлското въстание предлага на Райна Футекова-Дипчева да ушие знаме, на което със златни букви да бъде извезан надписът „Свобода или смърт“.IMG 9785

В ролята Велика България влезе друго дете от групата, което още веднъж напомни за плодородните ниви и поля на страната ни, за красивите балкани и гори, за славните синове и дъщери, които са родени и израснали по тези земи и призова да обичаме и Родината си и да пазим нейната свобода.

След празничната програма присъстващите се отправиха към Градския парк, където поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

 

Снимки от празника