gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

         IMG 1454
         На 17.01.2017 г. в зала "Любимец"
бе проведено обществено обсъждане на предварителния проект на Общ устройствен план (ОУП) на община Любимец и Докладите за екологична оценка /ДЕО/ на ОУП и за оценка за съвместимостта /ДОС/.

Предварителният проект на Общият устройствен план на община Любимец е разработен от Обединение - гражданско дружество „Мастър План Груп“ на основание чл. 124 от Закона за устройство на територията. С него се определят общата структура на територията, устройствените зони и режими на отделните й части. Главната цел на ОУП на община Любимец е да определи общата структура и преобладаващото предназначение на териториите, видът и предназначението на техническата инфраструктура, опазването на околната среда и обектите на културно-историческото наследство. 

На общественото обсъждане присъстваха кмета на Община Любимец, зам. кмета на общината, колектива на „Мастър План Груп“, експертите, разработили Доклада по екологичната оценка и Доклада за оценка на съвместимостта на предварителния проект на ОУП, представител от "ВиК" ЕООД, представител от "EVN - България - Електроразпределение" ЕАД, служители от общинската администрация и заинтересовани лица. IMG 1466

Събитието бе открито от Кмета на Община Любимец – инж. Анастас Анастасов, който представи основните цели и задачи на Общия устройствен план на общината. Кметът обърна внимание, че на територията на нашата община към момента действа устройствен план от 1992 г. и чрез Общия устройствен план ще се прецизират плановете за формиране на устойчива жизнена среда в населените места и условията за инвестиции.

Колективът, разработил Общия устройствен план, направи кратка презентация на проекта и запознаха присъстващите със задачите и приоритетите, заложени в него. Представена бе и т.нар ГИС - система, която представлява мащабиране и картотекиране на различни зони от урбанизираните територии и територии извън тях. Системата ще е достъпна до обществеността и ще е от полза, както за администрацията, така и за външни потребители.    IMG 1462

          При представянето на Доклада по екологичната оценка и Доклада по оценка за съвместимостта, бе направен обстоен анализ на текущото състояние на всички компоненти и фактори на околната среда в общината и прогноза за очакваното въздействие върху тях, в следствие реализацията на ОУП. Набелязани бяха мерки за предотвратяване, ограничаване и намаляване на възможните отрицателно последици.

            От колектива на „Мастър План Груп“ поясниха, че се предвижда процедурата по изготвянето и одобряването на окончателния проект на Общия устройствен план да приключи до края на 2017 година.