gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 903535-годишният Траян Тодоров от Любимец е тазгодишният щастливец, който  извади богоявленския кръст от казаните със светена вода в църквата „Свето Успение Богородично“. Претендентите за светинята не бяха много, но най-бърз сред тях бе Траян. Това не е първата надпревара за свещения кръст, в която той участва. Преди няколко години отново се е преборил за кръста, скачайки от Аспаруховия мост в гр. Варна.

Щастливият баща на двама синове сподели, че го прави за здравето на семейството си.

След завършване на церемонията по ваденето на Христовия символ от водата, носейки дървеното разпятие той посети различни институции и домове и благослови за здраве, мир и благоденствие.

Свидетели на ритуала станаха доста любимчани, дошли в църквата за празника. След приключването му християните си взеха за вкъщи от светената вода, която пази от болести и пречиства душата. 

На 6 януари православната църква чества един от най-тържествените християнски празници – Богоявление, или Кръщение Господне, наричан още Йордановден. Това е третият по значимост християнски празник през годината.

На този ден се ознаменува Светото кръщение на Исус Христос от св. Йоан Кръстител в река Йордан. Оттук произлиза и названието на празника. Това е денят, в който навсякъде, където има естествен водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, за да може водата да отмие лошото. Вярва се, че който успее да го извади, ще бъде честит и здрав през цялата година.