gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 8757От 15 декември община Любимец разполага с нов сметосъбиращ и сметоизвозващ автомобил. Той е марка Мерцедес, модел AROCS, тип „Ротопреса“ и е закупен с безлихвен заем от Предприятие за управление на  дейностите  по опазване на околната среда (ПУДООС).  Машината е поръчана и внесена директно от Германия от фирма БМ – Лизинг гр. София.

Новата придобивка разполага с двигател EURO 6, който е с по-олекотена конструкция, обезшумен, осигурява по-голяма екологичност и по-нисък разход на гориво. Техническото оборудване е по всички съвременни изисквания, като има дори камера за обратно виждане. Електронна система следи и дава информация на оператора дали са спуснати задните степенки и в случай, че върху тях има стъпил човек, скоростта на движение на автомобила се ограничава до минимум, а задния ход се изключва.

Товарното превозно средство ще направи сметосъбирането икономически по-изгодно, тъй като е с по-нисък разход на гориво от досега използваната събирачна машина, за която общината плащаше наем. 

Сметосъбиращата камионна надстройка е с вместимост 16 куб. м.  или 7-8 тона отпадъци, които се компресират от ротопресата. В задната част на камиона има различни ръкохватки и повдигачи, които могат да обслужват всички видове контейнери и кошове за отпадъци. Машината е предназначена за битово сметоизвозване и поставянето на строителни или други твърди отпадъци в контейнерите ще доведе до повреждането й.

След като бъде регистриран, товарният автомобил ще бъде зачислен за ползване от служители от Дейност „Чистота и обществен ред“ и въведен в експлоатация. На този етап графикът и маршрута за събиране и транспортиране на битовите отпадъци остава същия. През следващите две години се предвижда да се закупят допълнително контейнери и съдове за пепел, с които да бъдат обезпечени всички населени места в общината.